reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil 10nm Ice Lake s 11. generací grafiky

28.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel představil 10nm Ice Lake s 11. generací grafiky
Intel si na dnešek přichystal představení první generace 10nm procesorů, a to v podobě Ice Lake. Jak jsme ale očekávali, jde pouze o mobilní procesory, které však nabídnou řadu novinek a mezi nimi i 11. generaci iGPU. 
Na desktopové procesory vyráběné něčím lepším než 14nm procesem si ještě počkáme a nyní tu je 10. generace procesorů Core čistě pro mobilní nasazení, čili očekávané 10nm Ice Lake. I ty nám ale mohou leccos napovědět o tom, co by mohly přinést příští desktopové procesory. Nicméně i s prvními Ice Lake se setkáme v desktopech, protože lze očekávat, že je i sám Intel nasadí ve svých NUC. 
 
 
Jak dobře víme, Ice Lake představí nová robustnější procesorová jádra Sunny Cove, a to v konfiguraci přinejlepším 4C/8T na taktu maximálně 4,1 GHz. Právě o taktu se spekuluje jako o jednom z důvodů, proč Intel v dohledné době nemá přijít s desktopovými 10nm procesory. 14nm proces se už dávno dostal na 5 GHz, což pro 10nm prý neplatí. 
 
 
Dále tu máme jako hlavní výbavu 11. generaci iGPU s až 64 jednotkami EU na 1,1 GHz. Od toho můžeme očekávat zhruba dvojnásobný grafický výkon než doposud, což má Intelu umožnit měřit se i s moderními APU od AMD. K tomu pak patří i kontroler pro rychlé paměti, a sice až 3733MHz DDR4. Grafika tak ve výsledném čipu zabírá větší prostor než čtyři CPU jádra a další nezanedbatelný kus si zabere integrované rozhraní Thunderbolt 3 s propustností 40 Gb/s.
 
 
Procesor také dostane plně integrované regulátory napětí pro sebe i čipset, součástí celé platformy je i integrované rozhraní Wi-Fi 6, DSP pro audio umožňující probuzení počítače pomocí hlasu a dále pak až šest USB 3.1, PCIe 3.0 x16, tři SATA 6 Gb/s a eMMC 5.1. 
 
Intel slíbil procesory s TDP 15 W a 9 W, přičemž i díky Sunny Cove bude jednovláknový procesorový výkon opět o něco vyšší i v porovnání s Kaby Lake a Whiskey Lake. Intel sám mluví až o 18% zvýšení IPC oproti procesorům vycházejícím z generace Skylake. 
 
 
Nyní už se také dozvíme, kolik FPS nám poskytne nová grafika v rozlišení Full HD s nastavením her na nízkou či střední kvalitu. Zahrajeme si spíše ty nenáročné a Intel cílí na alespoň 30 FPS. Ovšem srovnávat novou Iris Plus se starým mainstreamem v podobě UHD 620, to nevypadá zrovna férově.
 
Snad kdyby se Iris Plus dostaly do valné většiny nových Ice Lake, pak by je šlo považovat za nástupce UHD 620, ale o tom zatím můžeme spíše pochybovat a Intel samotný dosud nezveřejnil specifikace konkrétních modelů, takže se zatím nemáme čeho chytit, a to až na informace z této starší zprávy, dle níž by nové Iris Plus 640 se 64 EU měly patřit do třídy GT2. Pak by se skutečně dalo mluvit o mainstreamu, ale to zatím nevíme. Výkon 1,12 v FP32 vypadá ale dobře a stejně tak podpora VESA Adaptive Sync. 
 
 
Z posledního obrázku to vypadá, že Intel opravdu asi využije pro nová iGPU značku Iris Plus, čímž ji ale tak trochu devalvuje. Dosud byla využívána pro opravdu výkonná iGPU využívající paměť eDRAM. O té tu není ani zmínka a také se dozvídáme o "až" 64 jednotkách EU a vedle nich tu budou i verze s 32 a 48 EU. Oněch 1,1 TFLOPS tak očekávejme skutečně spíše v případě těch nejlepších a nejdražších procesorů. I tak je dobré vidět, že Intel na integrované grafice po delší době zapracoval. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama