reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil Core-B, speciály pro AiO PC

16.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel představil Core-B, speciály pro AiO PC
Intel v posledních dnech zaujal zprávou o tom, že vyšle na trh procesory se značkou Core-B. Ukázalo se, že půjde o novou rodinu BGA procesorů, která se uplatní v počítačích All in One PC. Propojí tak desktopové procesory s mobilními. 
Počítače All in One PC se nehodí pro paticové procesory, neboť to nutně navyšuje celkovou tloušťku celého řešení. Oproti tomu procesory v pouzdře BGA (Ball Grid Array) se pájí přímo na základní desku, takže výsledný počítač může být výrazně tenčí. Ovšem BGA procesory byly až na pár výjimek pouze mobilní, takže i AiO obvykle využívaly a využívají mobilní CPU. Nyní ale mají dostat vlastní řadu, která nabídne vysoký výkon desktopových procesorů v BGA pouzdrech, a sice Core-B. 
 
 
Půjde o osmou generaci Core, čili Coffee Lake vyráběných procesem 14nm++, která může nabídnout o poznání vyšší výkon než nejsilnější mobilní modely, série H. Ta má totiž i se svými šesti jádry TDP 45 W, zatímco Core-B dosáhnou na 65 W, což se samozřejmě projeví na taktech. Nevýhoda zase pramení z toho, že BGA pouzdro neumožní výměnu procesoru na desce, takže možnost případného upgradu je ta tam. Na druhou stranu asi málokdo při koupi počítače typu All in One myslí na možnost upgradu procesoru. 
 
Konkrétně se na trh dostanou proceory jako Core i7-8700B, i5-8500B a i5-8400B (poslední dle techPowerUp může postrádat v označení písmeno B). Ve všech případech jde o CPU s TDP 65 W, které mají ostatně i jejich paticové verze, takže opravdu není divu, že mají i stejný počet jader, Hyperthreading v případě Core i7, stejné výchozí i maximální turbo takty, paměti cache, podporu RAM a také stejná grafická jádra. 
 
Jediný evidentní rozdíl je tak ve fyzickém pouzdře a možná také v tom, že Core B budou mít přísnější limity ohledně spotřeby a teplot, neboť chlazení v prostorově stísněných počítačích AiO nemusí být zrovna ideální. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama