reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil procesory Core "Rocket Lake-S"

17.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel představil procesory Core "Rocket Lake-S"
Nakonec nemusíme čekat až do čtvrtka, neboť Intel už včera představil své procesory Rocket Lake-S postavené na backportovaných jádrech Cypress Cove. Ty tak tvoří 11. generaci procesorů Core. 
Intel Core "Rocket Lake-S" se pochlubí takty až 5,3 GHz díky Thermal Velocity Boost na nové architektuře Cypress Cove, kterou si Intel vypůjčil z 10nm architektur, přičemž vylepšení se dočkala také integrovaná jádra, která jsou už založena na moderní grafické architektuře Xe. 
 
 
Nicméně stále jde o 14nm procesory, kvůli čemuž už Intel nedokázal ani dorovnat počet jader předchozích Comet Lake-S. Chlubí se však až 19% nárůstem výkonu na takt (IPC), dále až o polovinu vyšším výkonem integrované grafiky, podporou instrukcí Deep Learning Boost a Vector Neural Network pro AI a pak také rozšířenou nabídkou nástrojů pro přetaktování. 
 
Vedle toho hlásá, že jde o procesory vytvořené i pro herní sestavy a že Core i9-11900K v tomto ohledu nabízí "nepřekonatelný" výkon, ovšem že by se Intel ve své tiskovce vyloženě srovnával s konkurencí a hlásal, že má k dispozici výkonnější herní procesory než ona, toho se nedočkáme, alespoň ne v podobě, na jakou jsme zvyklí. 
 
 
My jsme se již včera podívali na konečné specifikace nových procesorů Intel, které samozřejmě platí, takže není třeba toto téma opět otevírat. Můžeme jen dodat, že Rocket Lake-S nabízí také 20 linek PCIe 4.0, čili novou verzi rozhraní a navíc 4 linky pro SSD, dále vylepšenou podporu multimédií (10bit AV1/12bit), rozhraní HDMI 2.0 s HBR3, Thunderbolt 4 a Intel WiFi 6E. 
 
 
Srovnání s konkurencí tu samozřejmě je, a to mezi Core i9-11900K a Ryzen 9 5900X, kde Intel slibuje v průměru o cca deset procent vyšší výkon. Jenomže jde pouze o čtyři hry, které si marketingové oddělení firmy jistě pečlivě vybralo, takže si počkejme spíše na nezávislé testy. O Gears 5 i Gears Tactics ostatně dobře víme, že těmto hrám velice chutnají procesory Intel a nový Flight Simulator je také jeden z titulů, kde procesory Ryzen 5000 nestačí ani na staré Comet Lake-S. 
 
 
Intel se ve své tiskovce také věnuje srovnání výkonu a výbavy s ohledem na vlastní starší procesory, jako je třeba zde Core i5-11600K vs. 10600K. Můžeme se také pozastavit nad tím, že nový procesor má leckde překonávat starý model z generace Comet Lake-S se zhruba stejným odstupem, jaký vidíme i nahoře mezi 11900K a 5900X. V takovém případě by totiž Ryzen 9 5900X měl mít dle Intelu ve hrách velice podobný výkon jako Core i5-10600K, pokud bychom měli brát nabízené testy jako reprezentativní, takže právě z toho důvodu si můžeme raději počkat na podrobné recenze. 
 
Rocket Lake-S nastoupí na trh 30. března.


reklama