reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel připravuje SSD ukládající 4 bity do buňky

17.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel připravuje SSD ukládající 4 bity do buňky
V letošním roce se dle dostupných informací začnou rozšiřovat SSD, která namísto buněk typu TLC využijí už QLC, což znamená, že namísto třech bitů budou do jedné buňky zapisovat čtyři bity. 
Zápis více bitů do jedné buňky je jednoznačně výhodný z hlediska kapacity, která je oproti MLC pamětem rovnou dvojnásobná při stejném počtu buněk, ovšem v ohledu výkonu a výdrže je tomu naopak. 
 
 
To vychází z prostého faktu, že buňky SLC zapisující jeden bit musí rozeznávat dva stavy náboje, MLC pak už čtyři, TLC osm a nejnovější QLC dokonce šestnáct, což je dáno počtem možných kombinací čtyř nul a jedniček. Tím roste prostor pro chyby a už TLC buňky mívaly a mají velké problémy s rychlostí zápisu, což výrobci řeší především využití SLC cache, čili vyhrazených buněk v pamětech NAND pracujících v SLC režimu. Ty jsou sice rychlé, ale s velice omezenou kapacitou a nutně to také znamená dvojí zápis dat, nejdříve do SLC cache a pak už do řádné paměti. Uvidíme tak, jak se výrobci předvedou s QLC NAND Flash, ale lze očekávat, že žádná hitparáda to nebude. 
 
 
Dle uniklých informací si má nové SSD s QLC 3D NAND chystat Intel, který by je měl představit brzy, i když nic konkrétního k tomu není známo. Kontrolery pro tyto paměti už jsou připraveny, neboť třeba společnost Marvel je prezentovala na letošním CES a Intel samozřejmě nebude sám, kdo uvede na trh takové produkty. 
 
 
Za příchod pamětí NAND s QLC buňkami můžeme vděčit, či možná "vděčit" právě 3D technologiím, které dokážou navrstvit paměťové buňky na sebe, než aby je ukládaly pouze do roviny vedle sebe, jak tomu bylo dříve. Tehdy se šlo cestou zvyšování rozlišení výroby, kvůli čemuž ale byly paměťové buňky stále menší a menší, což znamenalo, že mohly uvěznit velice omezené množství elektronů tvořících náboj. Kvůli tomu by bylo v podstatě nemožné vytvořit třeba 15nm procesem buňky typu QLC. 
 
S nástupem 3D technologií si ale výrobci mohli dovolit využít podstatně hrubější rozlišení a třeba Samsung využívá 40nm proces, jímž se tak tvoří větší buňky schopné pracovat v režimu QLC. 
 
Co se týče Intelu, jeho první SSD s QLC má být model 660p, jak ukazuje vrchní tabulka. Půjde o 64vrstvé paměti 3D NAND Flash a výsledný produkt bude mít kapacitu až 2 TB a určen bude pouze pro rozhraní PCIe. Záruka trvající pět let se oproti modelům s TLC nemění a rychlosti čtení a zápisu (sekvenční i náhodné IOPS) jsou s nimi srovnatelné. 
 
Otázka je cena. Díky QLC bude možné ceny snížit, a to dle Tom's Hardware až na 100 dolarů za 512GB SSD, ale to se teprve uvidí a především se ukáže, co taková SSD předvedou. 
 


reklama