reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přiznal další chybku ve svých procesorech Core

15.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Intel přiznal další chybku ve svých procesorech Core
Zveřejňování nových bezpečnostních chyb v procesorech se po aférách Spectre a Meltdown zdá být skoro už na denním pořádku. Nyní Intel přiznal, že jeho Core procesory mohou být zneužity při Lazy FP State Restore.
Po aférách Spectre a Meltdown se bezpečnostní výzkumníci začali snad až předhánět, kdo najde v procesorech více bezpečnostních děr. Nejčastěji to odnáší Intel, který byl upozorněn na další chybu a nyní ji přiznal v oficiálním prohlášení. Jde o možnost zneužití tzv. Lazy FP State Restore (CVE-2018-3665). Jde o to, že výpočty s desetinnými čísly mají na svědomí speciální výpočetní jednotky (FPU) s příslušnými registry (pamětí) a při přepínání procesoru na jinou úlohu by měla být všechna data uvolněna a stavové bity změněny. Protože ale ne každá aplikace potřebuje a vyžaduje výpočty na FPU, je zde umožněno pozdržet aktualizaci stavu registrů pro desetinná čísla.
 
Intel Core i7
 
Tento proces je totiž pomalý a pokud není potřeba připravit jednotku a registry pro jinou úlohu (která si jednotky pro desetinná čísla nežádá), není teoreticky nutné jej dělat. Bohužel je možné, že v případě pozdržené aktualizace se jiná aplikace dostane k těmto starým datům a situaci ztěžuje ten fakt, že desetinné výpočty mohou být využívány i v různých bezpečnostních aplikacích.
 
Řešení tohoto problému (podobného chybě Spectre Variant 3A) nevyžaduje opravu mikrokódu procesorů, ale stačí aktualizace operačního systému, který nepovolí tuto pozdrženou aktualizaci stavu FPU a příslušných registrů. Sám Intel hodnotí závažnost jako mírnou, neboť je docela komplikované tohoto využít a naopak je dost jednoduché vše opravit. Záležitost se týká všech procesorů řady Core a z nich odvozených modelů, naopak se netýká procesorů AMD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama