reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ruší celou produktovou řadu WiGig

11.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel ruší celou produktovou řadu WiGig
Intel se rozhodl, že zruší celou produktovou řadu bezdrátového rozhraní WiGig, která měla do jisté míry konkurovat i klasickému Wi-Fi, a to tedy pro rychlé bezdrátové připojení s propustností až 4,7 Gb/s. 
Intel se rozhodl zrušit celou řadu svých zařízení s technologií WiGig, která dostala na webu poznámku 'Product Discontinuance'. V tomto případě to znamená, že Intel končí s výrobou komponent pro notebooky a různé periferie, přičemž po 29. září tohoto roku přestane na ně přijímat objednávky a poslední dodávky musí proběhnout před 29. prosincem. 
 
 
Technologie WiGig lákala na velice rychlou bezdrátovou konektivitu, a to až 4,7 Gb/s obousměrného provozu, ovšem s jen velice omezeným dosahem, který výžadoval v podstatě přímý výhled mezi komunikujícími zařízeními a vzdálenost do 10 metrů. Ona studie počítající s tím, že do roku 2020 bude na 212 miliard zařízení připojeno bezdrátově, tak může být nyní aktualizována, aby z ní byla vypuštěna aktuální intelovská zařízení s WiGig. 
 
 
Intel doufal, že jeho implementace WiGig se uplatní především v dokovacích stanicích pro notebooky. Prosadit chtěl doky prodávané za přibližně 200 dolarů, jež by zařídily obvyklé věci jako napojení notebooku k síti a periferiím včetně monitoru. V kombinaci s bezdrátovým dobíjením by tak šlo o velice pohodlný způsob, jak si prostým odložením notebooku na podložku vytvořit desktopovou pracovní stanici. 
 
Je třeba ale říci, že samotná technologie WiGig tímto rozhodnutím nekončí, a to ani ve své verzi 802.11ad na 60 GHz. Intel se chce zaměřit na její vývoj pro využití ve virtuální realitě, kde má vysokorychlostní bezdrátové spojení svůj velký smysl i v případě, že má velice omezený dosah. Otázka je, zda Intel tímto krokem nemíří k ještě menšímu trhu, než je ten, který se nyní chystá opustit. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama