reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel si prý připravuje také 22jádrové Core pro LGA 2066

13.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel si prý připravuje také 22jádrové Core pro LGA 2066
AMD firmě Intel zatopilo svým rozhodnutím uvést na trh až 32jádrové procesory Threadripper a ten se nyní bude snažit tuto situaci zachránit. Chce prý osvěžit i svou platformu Basin Falls, čili HEDT desktopy s paticí LGA 2066. 
Z různých zdrojů přichází zprávy o tom, jak se Intel bude snažit zachytit nástup AMD v prestižní oblasti HEDT desktopů. Jisté je, že v dohledné době nedokáže nabídnout příslušný procesor, který by se v počtu jader vyrovnal 32jádrovým Threadripperům, ale to ani nepotřebuje, neboť z hlediska výkonu by i 28jádrový upravený Xeon měl bohatě stačit. Zcela jiná otázka tkví v poměru výkonu a ceny. 
 
 
Nyní to dle japonského PC Watch vypadá tak, že Intel chce uzavírat vzniklou mezeru i z opačné strany, čili ze strany HEDT platformy Basin Falls, která zahrnuje patici LGA 2066. Ta se využívá pro známé procesory Skylake HCC s až 20 "dlaždicemi" (tiles), které tak mohou nabídnout maximálně 18 jader. Skylake XCC disponují 30 dlaždicemi, z čehož tak dokáží nabídnout právě až 28 jader, což se týká těch nejlepších aktuálních Xeonů, z nichž Intel bude rekrutovat konkurenty pro 32jádrové Threadrippery. 
 
Je tak jasné, že pokud se mají objevit 22jádrové procesory pro LGA 2066, bude to chtít zbrusu nové procesory s 24 dlaždicemi, čili ani Skylake HCC a ani Skylake XCC. Očekávat bychom mohli 20 a 22jádrová CPU, která budou určena pro stávající desky s čipsetem Intel X299 Express jako odezva pro 24jádrové Threadrippery druhé generace. Intel si je má chystat na období po letních prázdninách a je velká otázka, zda půjde ještě o derivát architektury Skylake (14nm+) nebo už snad Coffee Lake (14nm++), což by bylo velice vhodné pro dosažení potřebné energetické efektivity, respektive udržení spotřeby na uzdě po přidání čtyř jader navíc. 
 
Vedle toho nám stejný zdroj prozradí, že Intel už dokončuje osmijádrové procesory Coffee Lake, které budou určeny pro patici LGA 1151 a desky s 300 Series. Tento procesor však, jak uvádí stejný zdroj (via VideoCardz) na trh reálně nepřijde v příštích týdnech, ale také v září, kdy očekáváme i nové 20 a 22jádrové Core, i když jejich existenci bude třeba ještě potvrdit. 
 
Zdroj: PC Watch 


reklama