reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel skončí s výrobou procesorů Skylake

7.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel skončí s výrobou procesorů Skylake
Do nástupu desktopových procesorů generace Coffee Lake už mnoho času nezbývá, a tak není divu, že se na to Intel chystá také tím, že pošle do výslužby Core 6. generace, čili Skylake.   
Intel se totiž obvykle snaží nenechávat na trhu v jeden čas více než dvě architektury, přičemž vše naznačuje tomu, že Coffee Lake už jsou za dveřmi, pak tu jsou bezprostřední předchůdci Kaby Lake, a tak Skylake už musí z kola ven. 
 
 
Tyto procesory byly první opravdovou 14nm desktopovou generací od Intelu, neboť Broadwell a jeho dva modely s grafikami Iris se za celou generaci opravdu považovat nedají a Intel později litoval toho, že ji tímto v podstatě přeskočil. Pak už se naplno projevilo, že přestal stíhat sledovat vlastní strategii Tick-Tock, dle níž by měly být Kaby Lake první 10nm procesory. To nejsou a nebudou to ani Coffee Lake. 
 
Ve skutečnosti už máme v procesorových generacích Intelu spíše zmatek, neboť už není jako dříve jasné, co nám který rok přinese. Procesorové architektury se začaly překrývat, jak Intelu musí využívat to, co má k dispozici. Lze tak očekávat, že první 10nm procesory budou mobilní, možná spíše jen ultramobilní pro ultrabooky, což ostatně Intel předvedl už při nástupu 14nm procesu, a nabídku Coffee Lake budou doplňovat Kaby Lake, spíše než aby byly odsunuty do role předchozí generace. 
 
Intel také byl donucen k vyšší aktivitě svou konkurencí, čili společností AMD, které především můžeme poděkovat za to, že si budeme moci z běžných desktopových procesorů Intel rodiny S po dlouhých letech vybrat i 6jádrový procesor. Však maximum čtyř jader se tu s námi drží v podstatě už od dob Core 2 Quad, a to je už deset let stará historie. 
 
V příštích měsících tak můžeme očekávat, že Skylake začnou z nabídky obchodů postupně mizet, i když firmy si je mohou od Intelu objednávat až do března 2018 s nejpozdější dodávkou v září 2018. 
 
reklama