reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel TDT bude skenovat malware pomocí GPU

17.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
Intel TDT bude skenovat malware pomocí GPU
Intel uvádí novou technologii Threat Detection Technology (TDT), která přináší dvě užitečné funkce pro boj proti malwaru. Především je to skenování pomocí GPU místo CPU, což má zlepšit výkon i snížit spotřebu.
Nedávné kauzy Spectre a Meltdown Intel docela dost zasáhly a nyní si možná poopraví reputaci novou Threat Detection Technology, která bojuje proti malwaru a jiným škodlivým kódům. První funkcí balíčku TDT je Accelerated Memory Scanning, kdy bude procesor schopný ke skenování paměti využít integrovaný grafický čip místo samotného CPU. Tato funkce má být přitom dostupná nejen na procesorech Intel 8. generace, ale také té sedmé a šesté.
 
Intel logo
 
Intel tvrdí, že zatížení CPU pak může klesnout ze zhruba 20 % jen na pouhá 2 %. Počítač by tak měl být svižnější, protože se může využít zahálející GPU a procesor pak zbude ve větší míře pro uživatelovy aplikace. GPU mívají obvykle také mnohem lepší poměr výkonu a spotřeby, takže celková spotřeba procesoru (CPU+GPU) by se měla ve výsledku při skenování snížit o 52 %, což je opravdu hodně. Tato funkce bude již brzy integrována do antiviru Microsoft Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP). Další antiviry budou patrně následovat.
 
Druhou funkcí bude Advanced Platform Telemetry. V tomto případě půjde o zapojení cloudových služeb a strojového učení do analýzy procesů, což by mělo lépe detekovat nové hrozby, které ještě antiviry nemusí znát. I zde je cílem snížit zatížení samotného počítače a také množství falešných pozitivních detekcí. Příkladem může být detekce přepisování všech souborů, což by mohla být známka aktivního ransomwaru. Jako první ji využije Cisco u své platformy Tetration.
 
Novinkou je také Intel Security Essentials. Má jít o soubor, resp. souhrnný název pro bezpečnostní technologie v procesorech Core, Xeon i Atom, které budou zabudované přímo v hardwaru.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama