reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí na trh Dragon Canon: malý a výkonný NUC 12 Extreme

24.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel uvádí na trh Dragon Canon: malý a výkonný NUC 12 Extreme
Intel oficiálně představil nový NUC 12 Extreme, malý, ale výkonný počítač s procesory Alder Lake, a to v jejich desktopové verzi. Jde o známý model s kódovým označením Dragon Canyon, který přijde na trh za pár měsíců. 
NUC 12 Extreme “Dragon Canyon” bude k dispozici od 2. letošního kvartálu za ceny od 1150 USD. Jde tu přitom jak o základní systém, čili skříň se zdrojem a propojovací deskou, do níž pak patří NUC 12 Extreme Compute Element "Eden Bay".
 
 
Eden Bay už je samotný počítač v podobě karty pro PCIe, který nese procesor, paměti, úložná zařízení i potřebná rozhraní, přičemž v rámci Dragon Canyon jej pak můžeme a nemusíme propojit s téměř libovolnou grafickou kartou pro PC.
 
 
Intel tu tak nabídne dosud nejvýkonnější NUC, které může využívat i procesor Core i9 generace Alder Lake, a to v desktopové verzi. Na výběr máme konkrétně mezi Core i9-12900 a Core i7-12700, čili Intel nešel až tak daleko, aby sáhl po verzích K, ale i modely se 65W TDP mají v turbu vysoký výkon i spotřebu a je otázka, jak se s tím má vypořádat malý radiální ventilátor. Tiše to asi nebude. 
 
 
Dále tu máme podporu pro až 64 GB paměti DDR4-3200 ve dvou modulech SO-DIMM a dále pak samostatnou grafickou kartu pro rozhraní PCIe 5.0 x16 (či starší verze), kterou může suplovat integrovaná Intel UHD Graphics 770. Dovnitř PC karty se také vejdou dokonce tři M.2 NVMe SSD pro PCIe 4.0, nechybí podpora Intel Optane. 
 
Za zmínku pak stojí také dva porty Thunderbolt 4, rozhraní Intel Wi-Fi 6E AX211, jeden 10Gb/s Ethernet plus další 2,5Gb/s (i225-LM). Další výbavu ukazuje výše přiložený seznam. 
 
V druhém kvartálu se na trh mají dostat obě verze, které se budou od sebe lišit pouze procesorem. Dragon Canyon s Core i7 tak pořídíme za výše zmíněných 1150 USD a verzi s Core i9 pak za 1450 USD. 
 
 
Kanál Simply NUC nám již také připravil krátké představení nového NUC 12 Extreme s rozbalením a popisem jeho částí. Je také vidět, že se dovnitř vejde i dlouhá grafická karta, a to v tomto případě GeForce RTX 3070 od EVGA. To nám připomene, že jsme se ještě nic nedozvěděli o použitém napájecím zdroji. Ten je umístěn v přední části skříně, ale Intel vůbec neuvádí, jaký výkon nabídne. Až od ComputerBase.de se dozvíme, že zdroj je na rozdíl od paměti a SSD či prostě úložných zařízení součástí dodávky a jde o 650W verzi.  
reklama