reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí nové úsporné procesory 8. generace, přinesou pokrok?

29.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel uvádí nové úsporné procesory 8. generace, přinesou pokrok?
Intel si připravil celkem šest nových procesorů, které spadají mezi Core 8. generace a konkrétněji mezi Core sérií U a Y. Jde tedy o úsporné procesory pro mobilní zařízení a nízkovýkonné desktopy. Nabídnou ale skutečně něco nového?
Intel v posledních letech moc nepokročil ve vývoji mobilních procesorů a bohužel to vypadá, že nové Core U a Y Series jsou toho dokladem. Šestice nových procesorů nabízí dvě až ctyři jádra s Hyperthreadingem s TDP od 5 W do 15 W. Co se týče série U, můžeme mluvit o Whiskey Lake a v případě Y jde o Amber Lake, ale v těchto označeních už opravdu není jednoduché se vyznat. Nicméně dle Intelu jsou obě nové série založeny prostě na Coffee Lake. 
 
 
Jak ukazuje první obrázek, nové procesory prostě navazují na výkonnější mobilní čipy a ještě před nimi dorazil ten nejzajímavější mobilní přírůstek Intelu v tomto roce, a sice Core vybavené grafickými čipy Radeon RX Vega M. 
 
 
Máme tu také specifikace, takže si je porovnejme s tím, co nabízí předchozí generace. Zaměřme se na Core i7-8565U, které je jasný přechůdce generace Kaby Lake Refresh. Ta nabízela Core i7-8650U se základním taktem 1,9 GHz a turbem až 4,2 GHz, takže nový procesor má turbo o 400 MHz vyšší, ale jak dobře víme, v praxi je dosažení takové frekvence velice nejisté a v podstatě jde o to, že Intel jako výrobce procesoru si do kolonky maximální frekvence může pomalu napsat cokoliv a pak záleží spíše na výrobci samotného počítače, zda umožní se k takovému taktu alespoň přiblížit.. 
 
Dále je rozdíl v použití grafiky UHD Graphics 630 namísto 620, ale v případě procesorů Kaby Lake/Coffee Lake se věc má tak, že verze 630 má mít k dispozici 23 EU, čili o jednu EU méně než 620, a to znamená z hlediska GFLOPS nižší výkon. Jiný zásadní rozdíl ve specifikacích tu není, takže to vypadá, že v případě U-Series si Intel v podstatě nic nového nepřipravil. 
 
A co Y-Series? Opět se zaměřme na Core i7, a to model 8500Y. Ten můžeme srovnat s jediným, a sice Core i7-7Y75 starým dva roky. Ten disponuje taktem 1,3 až 3,6 rovněž na 2C/4T, stejnou kapacitou L3 cache, TDP 4,5 W a HD Graphics 615. Nový procesor má tak vyšší TDP, ale prokazatelně i pracovní takty, ale disponuje zase stejnou grafikou jako jeho předchůdce ze září 2016. Intelu prostě a jednoduše chybí jeho nový 10nm proces, který by dokázal posunout mobilní Core o kus dál. Takto jsme se ale dočkali pouze o pár set MHz vyšších taktů. 
 
 
Intel sám tvrdí, že nové procesory či systém na nich založený může být celkově dvakrát výkonnější a nabídne dokonce až 10,5x vyšší výkon pro transkódování videa. Jenomže tyto procesory nesrovnává s jejich předchůdci, ale s 5 let starým notebookem Toshiba Satellite S50 s Core i5-4200U (22nm Haswell). Nová platforma také pochopitelně podporuje i novější technologie, jako je Thunderbolt 3, Optane, USB 3.1 či Wireless-AC 160MHz. Z hlediska základních procesorových specifikací je to ale slabší. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama