reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vysílá na trh desítky nových procesorů Core 9. generace

24.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel vysílá na trh desítky nových procesorů Core 9. generace
Nabídka procesorů Core 9. generace byla dosud omezena a nejednalo se o plnohodnotnou rodinu. To se nyní mění, protože se na trh dostávají desítky nových desktopových Core a nejen těch. Máme tu i nová Pentia a Celerony plus mobilní procesory.
Řada procesorů Core 9. generace byla na trh vyslána už v říjnu 2018, což je například Core i5-9600K. Intel se tím snažil co nejdříve reagovat na druhou generaci procesorů Ryzen a poměrně dlouho mu trvalo, než se na trh povedlo vyslat i méně výkonné Core i5 9. generace, což platí i pro ostatní řady. A taková Pentia, která by se mohla zařadit mezi Coffee Lake Refresh, tu dosud nebyla žádná, ovšem jak se to vezme. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Například Pentium Gold G5600 bylo uvedeno na trh v dubnu 2018 a nyní, o rok později, přichází na trh model G5620. Ten se také řadí mezi Coffee Lake-S a na to, zda jde či nejde o refresh, se tu ani nehraje. Rozdíl ve specifikacích je mezi uvedenými procesory jediný, G5620 má o 100 MHz vyšší takt než G5600, což jen ilustruje, že v nové procesory Intel 9. generace se od 8. generace v podstatě neliší.
 
- klikněte pro zvětšení -   
 
Jisté zajímavé novinky tu ale přesto jsou. Intel si sice vystřílel ty největší náboje už loni, takže model Core i9-9900K zůstává tím nejvýkonnějším ve své generaci. Doplnil jej ale model Core i9-9900KF, který se liší v jedné jediné věci, postrádá integrovaný grafický čip, respektive jej má deaktivovaný. Potvrzuje se však, že Intel procesory KF nabízí za naprosto stejné ceny jako K, takže pro běžného uživatele nemá žádný smysl preferovat KF před K. Jistě lze namítnout, že integrovanou grafiku nemusíme potřebovat a že máme v PC grafickou kartu. Jenomže ta může selhat a iGPU pak nastoupí jako velice hodnotná záloha. Ostatně vždy se hodí mít možnost řešit problémy s hardwarem tím, že využijeme záložní komponentu, abychom si ověřili, kde je problém.
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Jen nových desktopových procesorů Intel je celkem 25 a k nim se přidávají také mobilní procesory. Dle tiskové zprávy Intelu můžeme očekávat o 47 % vyšší FPS při hraní a 2,1x rychlejší práci při editování videa, jenomže to Intel srovnává s 5 let starým PC. Máme tu také novou skupinu úsporných procesorů s označením T a výchozím TDP 35 W. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
A pak i zmíněné nové procesory Pentium Gold a také Celeron. K 9. generaci také patří Intel Wi-Fi 6 (Gig+), které nahrazuje starší standard Intel Wireless-AC. Intel slibuje téměř trojnásobnou propustnost oproti standardnímu rozhraní Wi-Fi 2x2 AC. 
 
Mezi novými mobilními procesory je nejzajímavější model Core i9-9980HK, první mobilní Core i9 s taktem až 5 GHz s Intel Thermal Velocity Boost. Jde o 8jádrový procesor s HyperThreadingem a 16 MB L3 cache.
 
Zdroj: TZ Intel


reklama