reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vyslal varování Microsoftu a Qualcommu, hodlá si bránit x86

9.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel vyslal varování Microsoftu a Qualcommu, hodlá si bránit x86
Intel bude slavit už 40 let, co se na trhu objevil jeho první procesor s architekturou x86. Vydal prohlášení, které je nejen oslavné a mapuje vývoj CPU Intel, ale také vysílá do éteru varování, které je zcela jasně namířeno proti snahám Microsoftu a Qualcommu.
Dobře víme, že Qualcomm s Microsoftem jsou na prahu představení nových zařízení, která budou založena na procesoru ARM (konkrétně Snapdragon 835) a plnohodnotných Windows 10, kde budou díky emulaci pracovat nejen aplikace UWP, ale také win32 aplikace nativně určené pro procesory x86. Nyní již také víme, že HP, Lenovo a Asus si připraví PC s Windows a Snapdragonem, takže je vidět, že tento vláček se pěkně rozjíždí a je jasné, že pokud z toho někdo nemá radost, je to především Intel. 
 
 
Intel přitom dosud pozoroval snahy Microsoftu a Qualcommu s klidem, ale ten už nahrazují varovné výstřely před čumák těchto firem. Jde o nový článek, který má sloužit především připomenutí přicházejících oslav 40 let architektury, kde najdeme ale i závěrečnou část nazvanou "Protecting x86 ISA Innovation". 
 
Firma v ní připomíná, že už v minulosti musela své patenty chránit proti jiným společnostem včetně United Microelectronics Corporation, Advanced Micro Devices, Cyrix Corporation, Chips and Technologies, Via Technologies a dalších, což v minulých letech nebylo nutné, neboť firmy vlastnická práva Intelu respektovaly. 

Dále se tu píše, že tu byla i Transmeta, která chtěla nabízet x86-kompatibilní procesor využívající emulační techniky (code morphing) a Intel vůči ní využil ochrany svých patentů s ohledem na instrukční sadu SIMD, takže zamezil, aby Transmeta se svou implementací x86 procesorů prorazila a dnes už jde o mrtvou firmu. 
 
 
Pak už se dozvíme, že "pouze čas ukáže, zda nové pokusy emulovat Intelovskou x86 ISA potká jiný osud". Jako by tak Intel přímo vyzýval Microsoft a Qualcomm, ať si zkusí něco podobného jako Transmeta. Zpráva je zakončena sdělením, že Intel vítá konkurenci v rámci zákonných pravidel, ale nadále očekává, že společnosti budou plně respektovat jeho vlastnická práva. 
 
Vypadá to tak, že uvedením počítačů a jiných zařízení s Windows 10 a Snapdragonem 835 vyvolá vlnu soudních pří, pokud Intel jejich výrobce rovnou předem neodradí. Uvidíme tak, zda na podzim opravdu tyto produkty přijdou na trh, jak bylo ohlášeno. 

Zdroj: Intel
reklama