reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xe na kartách v polovině příštího roku?

17.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Xe na kartách v polovině příštího roku?
Dle zdrojů v průmyslu by Intel měl představit první grafické karty vybavené čipy Xe někdy v polovině příštího roku. Vše tak ukazuje na Computex, a to včetně nedávno ukázané nové RZ na Koduriho autě. 
Raja Koduri nedávno svým oblíbeným způsobem naznačil, že se můžeme těšit na červen příštího roku, kdy by Intel mohl představit první grafické karty s čipy Xe. Nyní přichází podobné informace od DigiTimes, respektive jsou tímto serverem tlumočeny informace ze zdrojů mezi tchaj-wanskými průmyslníky. A ti mají obvykle velice dobrý přehled o tom, co se chystá za hardware, který mohou využít ve svých komponentách či počítačích. 
 
 
DigiTimes píše přímo o samostatném GPU založeném na architektuře Xe a 10nm procesu. Intel se nechce zaměřit pouze na běžné spotřebitele (čili hráče) a hodlá vytvořit celou kompetitivní platformu i pro datová centra, AI, strojové učení či automotive, čímž zaútočí především na NVIDII, ale to už dávno víme. 
 
Server tak přípomíná, že Intel se už dvakrát pokusil vstoupit na trh se samostatnými grafikami a v obou případech selhal. Je ale třeba upřesnit, že v prvním případě to byl nesmělý pokus s grafikou Intel 740, která nebyla zrovna špatná, ale firma se rozhodla v dalším vývoji nepokračovat poté, co se nástupnické i752 a i754 neukázaly v dobrém světle. Staly se ale základem pro pozdější integrované čipy v čipsetech Intel 810 a 815. 
 
Pak je zřejmě míněna rodina Larrabee, kterou bychom ovšem nemohli považovat za opravdová GPU, ale jen GPGPU, nicméně je pravda, že Intel chtěl Larrabee původně nabídnout i jako herní GPU pro běžné zákazníky. V každém případě i tento pokus nakonec selhal, tak snad do třetice to vyjde pod vedením Raji Koduriho.
 
 
Ten už také letos ohlásil, že 10nm Xe budou o rok později následovány již 7nm GPGPU, která budou založena na technologii Foveros. Půjde tak o vícečipová GPU, která se zaměří na AI a HPC, čili prostě servery či pracovní stanice. 
 
My můžeme snad opravdu očekávat, že Intel s velkou pompou představí své Xe na Computexu 2020 v Tchaj-pej.


reklama