reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel za 2. čtvrtletí utržil 14,8 miliard dolarů

28.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel za 2. čtvrtletí utržil 14,8 miliard dolarů
Společnosti Intel se podařilo udržet si tržby z prvního letošního čtvrtletí, což znamená, že získala celkem 14,8 miliardy dolarů. Nicméně v meziročním srovnání je to velice slušný nárůst o devět procent. 
Společnost Intel sice ztratila světové prvenství jako největší světový výrobce čipů, jak uvádí Financial Times, a to ve prospěch Samsungu, ovšem jeho příjmy rozhodně nebyly špatné. V mezikvartálním srovnání sice zůstaly stejné, a to v porovnání s dosud rekordním prvním letošním kvartálem, ale v meziročním srovnání šly nahoru o 9 procent a k výrazně vyššímu operačnímu i čistému zisku přispěla také vyšší hrubá marže. Na akcii to tak činí 58 centů, více než dvojnásobek oproti 27 centům před rokem, a to vše dle GAAP. 
 
 
Co se týče výkonu jednotlivých divizí, jako obvykle se na výdělcích nejvíce podílela Client Computing Group vyrábějící procesory pro PC, apod. Její zisk šel i s Data Center Group nahoru, ovšem divize Internet of Things Group a Non-Volatile Memory Solutions Group rostly rovnou o 26 nebo dokonce 58 procent, ovšem jejich tržby jsou oproti předchozím dvěma řádově nižší. Jediná Programmable Solutions Group vykázala snížení tržeb, a to o pět procent. 
 

CEO společnosti Brian Krzanich daný kvartál označil za výtečný především z hlediska tržeb a zisku. Poukázal také na vypuštění nových procesorů Core, Xeon a paměťových produktů a také na zisk nových zákazníků v oblastech umělé inteligence a autonomního řízení.  
 
Krom toho můžeme připomenout i akvizici společnosti Mobileye za 15 miliard dolarů, kterou Intel dokončí do konce tohoto roku a jde právě o to, aby díky ní mohl zkompletovat celé vlastní řešení pro autonomní řízení vozů. 
 
Cílem stále je to, aby se Intel přeměnil ze společnosti vyrábějící především čipy ve firmu, která bude moci s ostatními soupeřit v AI a automobilismu, kde Intel větří desítky miliard tržeb. Dle toho by jej ani nemělo moc trápit, že jej v oblasti výroby čipů předhonil Samsung, však se sám dobrovolně stahuje z trhů, které byly dříve viděny jako velice důležité. To znamená zařízenutí desky Arduino 101, modulů Curie a také už dřívější zastavení vývoje výpočetních modulů Edison, Galileo a Joule. 
 
Zdroj: Intel
reklama