reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zastavil vývoj spectrových záplat pro staré procesory

4.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel zastavil vývoj spectrových záplat pro staré procesory
Intel už dodal záplaty proti Spectre i pro procesory generace Sandy Bridge a pak už jsme čekali na záplaty pro CPU jako Westmere, Nehalem a také Arrandale či Clarkdale. Nicméně Intel nyní z nějakého důvodu vývoj zastavil. 
Intel zveřejnil novou Microcode Revision Guidance Guide, dle níž zastavil vývoj nových mikrokódů pro starší generace procesorů a dle toho to vypadá, že se jich už asi nikdy nedočkáme. Jedná se o procesorové rodiny jako Penryn, Wolfdale, Bloomfield a Yorkfield, které aktualizovány už asi nebudou. 
 
 
Stačí se podívat na starší přehled zveřejněný 6. března, kde jsou výše uvedené procesory ještě zahrnuty do plánu pro vývoj nových mikrokódů, z nichž některé už byly v pre-betafázi, což se týká třeba Bloomfieldů. Nyní však v přehledu z 2. dubna už vidíme červené zvýraznění u řady procesorových rodin, což znamená zastavený vývoj. 
 
 
To se tak týká jak známých procesorů Core 2 Duo, Core 2 Quad či Core 2 Extreme, tak třeba novějších Core i7 první generace a z nich odvozených Xeonů. Aktualizovaných mikrokódů se také nedočkají i některé Atomy. 
 
Jaký je však důvod toho, že Intel zastavil již probíhající vývoj? Dle vyjádření samotné firmy tu jsou tři hlavní důvody. Jednak to jsou charakteristiky mikroarchitektury, které mají znemožnit praktické zneužití Spectre Variant 2 (CVE - 2017 - 5715). Potom je to "omezená komerčně dostupná systémová podpora" a nakonec je tu odezva od zákazníků, dle níž je mnoho takových systémů provozováno jako "uzavřených", v jejichž případě tak existuje jen minimální riziko. 
 
Jinými slovy, staré procesory mají být odolnější a obecně existuje nižší riziko, že se nacházejí v systémech, které by vůbec mohly být napadnuty. A pokud by Intel přišel s opravnými mikrokódy, je otázka, zda by se vůbec v rámci aktualizovaných BIOSů vůbec dostaly k alespoň některým zákazníkům. 
 
Celkem se tento zastavený vývoj opravných mikrokódů týká přibližně 230 procesorových modelů patřích do řad Bloomfield, Bloomfield Xeon, Clarksfield, Gulftown, Harpertown Xeon C0 a E0, Jasper Forest, Penryn/QC, SoFIA 3GR, Wolfdale, Wolfdale Xeon, Yorkfield a Yorkfield Xeon. Jde pak o procesory značek Xeon, Core, Pentium, Celeron a Atom.
  


reklama