reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zažil rekordní rok, ale poslední kvartál byl slabý, stejně jako je výhled do budoucna

25.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel zažil rekordní rok, ale poslední kvartál byl slabý, stejně jako je výhled do budoucna
Intel dosud vypadal jako finančně neotřesen událostmi minulého roku, zatímco mnozí jiní technologičtí giganti mohutně ztráceli. Nyní to vypadá, že zasažen byl už i Intel, který sice zažil rekordní finanční rok, ale pak už to moc růžové není. 
Nebylo pochyb o tom, že celý rok 2018 bude pro Intel z hlediska financí úspěšný, ostatně ten za něj dokázal utržit rekordních 70,8 miliard dolarů. Nicméně co se týče čtvrtého kvartálu, Intel už nedokázal naplnit předpoklady analytiků a jeho výhled do budoucna také není příznivý. 
 
 
Zde máme zveřejněné výsledky pěkně pohromadě. V celoročním srovnání rostly tržby o 13 % dle GAAP i non-GAAP principů, ovšem hrubá marže mírně klesla. Provozní zisk ale byl pochopitelně i tak vyšší, a to až o 29 % prudce vzrostl i čistý zisk a výnos na akcii. Dle toho by Intel mohl být veskrze spokojen.  
 
 
 
 
Intel však předpokládal, že za poslední kvartál roku 2018 utrží asi 19 miliard, ale ve skutečnosti to bylo 18,7 miliard, takže sice žádná katastrofa, přesto ale jde o citelné zpomalení. Marže už však v tomto kvartálu meziročně klesly daleko výrazněji než za celý rok a také zisky rostly ve srovnání s celým rokem výrazně pomaleji. 
 
Není pak žádné překvapení, že výhled na finanční výsledky v tomto roce byl také upraven a nyní Intel předpokládá, že v prvním kvartálu utrží 16 miliard dolarů. To je v meziročním srovnání beze změny a pro celý rok 2019 se předpokládají tržby 71,58 miliard, takže jen 1% nárůst. Mělo by to tak být podobné jako v letech 2013 a 2015, takže opět je to slabé, ale žádná katastrofa.
 
Jak ovšem zareagovali investoři? Ti pochopitelně potěšeni nebyli, a tak hodnota akcií klesla z téměř 50 dolarů na 46. Ovšem to není nic zásadního, ostatně ještě na začátku ledna byly akcie i na 45 dolarech a co se týče jejich vývoje za poslední půlrok, ten byl případě Intelu mnohem příznivější než v případě Apple, NVIDIA nebo Samsungu. I když pro Samsung šplhající se opět nahoru to už tak úplně neplatí.
 
Nakonec ještě můžeme uvést, že dle nejnovějších informací se nedostatek produktů Intelu na trhu očekává ještě na konci druhého kvartálu a 10nm produkty jsou stále na cestě. Předpoklad je stále stejný, na trh se ve velkém dostanou ještě letos. 
 
Zdroj: TZ Intel


reklama