reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intelino Smart Train: programovací vláčky pro malé i velké

11.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Intelino Smart Train: programovací vláčky pro malé i velké
Hrát si s vláčky a učit se programovat může být zajímavé jak pro děti, tak jejich rodiče, přičemž sada Smart Train od Intelina je určena dle zdroje už pro batolata a prodávat se začne brzy za cenu od 99 USD. 
Bohužel to nevypadá, že by společnost Intelino nabízela své produkty i u nás, ale podívejme se alespoň na to, co si budou moci od března za 99 dolarů koupit v USA. Jak už bylo řečeno, Smart Train je i pro batolata, čili i 2 - 3leté děti, které pochopitelně musíme nejdříve přimět k tomu, aby vláčky využívala správně a nejezdila jimi po sladce spících kočkách, nebo je nezkoušela bombardovat ze schodů. Nicméně Smart Train mohou růst společně s dětmi, a to tím, jak ony budou postupně objevovat nabízené možnosti (pokud však sada přežije dostatečně dlouho). 
 
 
Tvůrcem této sady je Dr. Armen Kroyan, který dříve pracoval na Ozobotu a ten naopak v našich obchodech nalezneme celkem běžně. Základní sada Smart Train nabízí černou plastovou dráhu, lokomotivu s jedním vagónem a pak celkem 40 plastových čtverečků, jež budeme moci připevnit doprostřed dráhy. Je tak zřejmé, že lokomotiva, která najede nad takový čtvereček, rozpozná jeho barvu (nebo snad něco jiného?) a zachová se dle toho, co ta znamená. Nemusí přitom jít pouze o jeden čtvereček, ale až pět za sebou, takže kombinací může být velice mnoho.
 
 
To nám ukáže přehled základních příkazů, které mohou znamenat zatočení na nejbližší výhybce (doleva, doprava, rovně, náhodně), zpětný chod, zastavení na dvě či více sekund, zpomalení nebo zrychlení, odpojení vagónu (napojeny jsou elektromagnetem) a pak i další příkazy, které si budeme moci tvořit v mobilní aplikaci. 
 
 
Dá se tak říci, že nákupem další sady a rozšířením svého kolejiště i vozové výbavy se budeme moci bavit o to více, ale tak tomu samozřejmě je se všemi podobnými hračkami. Bylo by ale ještě lepší, kdyby jednotlivé vláčky dokázaly komunikovat mezi sebou a my je mohli programovat třeba tak, aby si přepojovaly vagónky, dávaly si na výhybkách přednost, atd. 
 
 
Nicméně se alespoň dočkáme toho, že rozměry a zpracování plastového kolejiště odpovídá dobře známým dřevěným vláčkům a kolejištím, takže tyto vláčky můžeme využít také. Lokomotivy od Intelina využívají ke komunikaci s telefonem Bluetooth LE a dále mají svůj kapacitní senzor vepředu i vzadu a akcelerometr. Aplikace je připravena pro Android a iOS. V nabídce jsou i různé zvuky, které může vlak vydávat. 
 
Smart Train jsou oficiálně určeny pro děti od 3 do 9 let, ale jistě by si s nimi rádi zahráli i daleko větší. 
 


reklama