reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Inženýrské vzorky AMD Ryzen Strix Point překvapují MT výkonem i při nízkých taktech

26.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Inženýrské vzorky AMD Ryzen Strix Point překvapují MT výkonem i při nízkých taktech
Objevil se další inženýrský vzorek připravovaného procesoru AMD Ryzen řady Strix Point, což bude výkonný mobilní čip na architektuře Zen 5. Opětovně překvapuje vysokým vícevláknovým výkonem navzdory nízkým frekvencím.
Je obvyklé, že před představením nových procesorů se objeví spousta uniklých testů inženýrských vzorků novinek, které obvykle běží na mnohem nižších frekvencích ve srovnání s koncovými produkty. Jen dva dny zpět jsme tu měli Ryzen řady Strix Point, který měl mít základní frekvenci 2,0 GHz, ale v testu běžel jen na pouhých 1,4 GHz. V jednojádrovém testu tak dosáhl nízkých 1217 bodů, což se ale s tak nízkou frekvencí dá čekat. 8016 bodů v MT (vícevláknovém) testu při 12 jádrech také není něco, nad čím by se mělo jásat, ale opět je to vzhledem k nízké frekvenci docela zajímavé číslo. A nyní tu máme další vzorek identifikovaný jako "100-000000994-14_N", stejně jako ten předchozí.
 
Šlo o stejný typ 12jádrového procesoru, ale o jiný systém, ten nový běžel na desce AMD BirmanPlus-STX s 32 GB RAM. V tomto případě Geekbench 5.4.6 ukazoval jako základní frekvenci 5,1 GHz, což bude spíše Boost a ne základ. Benchmark měl i problémy s uváděním kapacity L3 cache, kdy bral do úvahy jen 8 MB, tedy cache sdílenou jen jednou částí jader (Strix Point se skládá z jader Zen 5 a Zen 5c, jde tedy o hybridní architekturu). Tentokrát už procesor běžel na frekvencích okolo 2,33 GHz.
 
A jaké byly výsledky? 1224 bodů v ST je v podstatě totožných s předchozím testem, což je zarážející. Tady bychom přece jen čekali asi nějaký nárůst, když nám znatelně narostla testovací frekvence. Pro srovnání, starší Ryzen 7 7840HS je zhruba na 1850 bodech. Hlavní je ale výsledek 12754 bodů v MT, kterých dosáhl i při těchto nižších frekvencích. Už tímto překonává 8jádrový 7840HS, který je někdo okolo 11 tisíc bodů. Vzhledem k o 50 % vyššímu počtu jader se pochopitelně dá vysoký výkon v MT očekávat, je to ale zajímavé vzhledem k tak nízkým frekvencím.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama