reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak obejít kontrolu TPM i CPU při instalaci Windows 11? Stačí chvíle

7.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Jak obejít kontrolu TPM i CPU při instalaci Windows 11? Stačí chvíle
Pokud někdo provozuje starší, ale výkonnostně stále bez problémů postačující sestavu, kterou Windows 11 odmítají uznat jako hodnou svých bitů a bajtů, má možnost obejít systémové požadavky. 
Server TechPowerUp ukazuje postup, jakým to lze zvládnout během několika minut, i když je tu samozřejmě otázka, jak dlouho takový systém vydrží na uživatele nekřičet, že má zastaralý hardware a že mu pozastavuje veškeré aktualizace, vypíná ledničku či stahuje nejnovější českou letní komedii.
 
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001
"BypassRAMCheck"=dword:00000001
"BypassStorageCheck"=dword:00000001
"BypassCPUCheck"=dword:00000001
 
Daný postup se týká čerstvých instalací a zahrnuje vytvoření souboru *.reg s výše uvedeným obsahem, z nějž je jasné, že dané klíče mají za úkol rovnou vypnout snad veškeré funkce, s jejichž pomocí instalátor systému ověřuje, zda máme vhodný hardware. Jde tak nejen o TPM a SecureBoot, ale i o CPU, paměti a úložný prostor. Daný soubor si můžeme uložit na flash disk a pak už spustíme samotnou instalaci pomocí Installation Media USB Flash Drive. 
 
 
Pokud v instalaci dospějeme až do bodu, kdy nám ta zahlásí, že naše PC je pro Windows 11 nevhodné, stačí stisknout v daném okně vlevo nahoře tlačítko se šipkou zpět, kombinací Shift+F10 otevřít příkazovou řádku a spustit regedit. V okně Editoru registru pak už jen importujeme dříve uložený soubor *.reg, počkáme na potvrzení, zavřeme otevřená okna a pokračujeme s instalací. 
 
Tím jsme ale pouze obešli ověření hardwaru při instalaci nového systému, přičemž pozměněny byly pochopitelně registry jen samotného instalátoru, ne našeho nového systému. 
 
Pokud jde ale o aktualizaci Windows 10 na Windows 11, zde můžeme využít oficiální způsob, jaký popisuje sám Microsoft, který ovšem jen zmírní své nároky z TPM 2.0 na TPM 1.2. Vše, co pro to musíme udělat, je jedna změna v registrech na daném počítači ještě před pokusem o aktualizaci. 
 
V Editoru registru si otevřeme cestu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup a tam přidáme nový DWORD pojmenovaný AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU s hodnotou 1.
 
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup]
"AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU"=dword:00000001
 
Případně si můžete vytvořit a poté spustit soubor *.reg s tímto obsahem. 
 


reklama