reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaká je budoucnost extrémní ultrafialové litografie?

12.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Jaká je budoucnost extrémní ultrafialové litografie?
Extrémní ultrafialová litografie (EUVL) přichází ještě včas na to, aby výrobci čipů už nemuseli využívat stále složitější způsoby obcházení limitů hlubokého ultrafialového spektra (DUV). Jaký dopad bude EUVL mít? 
Jistá je v tomto ohledu především jedna věc, společnost ASML z Eindhovenu čeká zářná budoucnost jako aktuálně jednoho jediného výrobce zařízení pro EUVL. Ta má tak odbyt na mnoho dalších let zajištěný, neboť nové procesy pro výrobu křemíkových čipů se bez extrémní ultrafialové litografie už neobejdou. To jen kdyby se někdo ptal, proč její akcie v tomto roce vzrostly ze 130 na 250 eur. 
 
moderní zařízení TwinScan verze 3400C pro 7nm a 5nm procesy s EUV 
 
Na konferenci IEDM se přitom probírala právě tato budoucnost, čili vývoj nejpokročilejších výrobních procesů a cesta od 7nm přes 5 a 3 nm až k Intelem ohlášené 1,4nm technologii
 
 
Máme tu tak i nějaké grafy s aktuálním stavem, a sice s celosvětovou kapacitou výroby využívající 300mm wafery zpracovávané pomocí EUV či EUVL. Jak je vidět, ASML začlo počítat od roku 2016, kdy tato kapacita činila cca 600 tisíc waferů a v tomto roce vzroste na 4,5 milionu. Vyrábějí se tak konkrétně čipy jako Kirin 990 5G firmy Huawei, SoC Samsungu nebo Qualcommu (série Snapdragon 700). A to nás ještě v příštím roce čeká spuštění výroby čipů AMD a přidat by se mohla i NVIDIA. 
 
Jde přitom většinou ještě stále o výrobní zařízení TwinScan verze 3400B, která mají nižší produktivitu než nejmodernější 3400C, a to i proto, že vyžadují v průměru mnohem déle trvající servis zrcadlového systému pro nasměrování EUV záření, dále zařízení pro tvorbu cínových kuliček, jež pomocí výkonného laseru ono záření tvoří a už vůbec nebude potřeba počítat se zvláštním časem pro doplnění jejich generátoru.
 
 
Namísto dvou dnů tak v případě NXE:3400C zabere oprava zrcadel jen cca 8 hodin. Ve výsledku to celé znamená, že v průměru se dosáhne 75% uptime, čili tři čtvrtiny celkového času může probíhat výroba, a to s tím, že 10 % je vyhrazeno pro průběžné aktualizace, bez nichž to tak může být až 85 %.  
 
 
ASML se tak může pochlubit tím, že její NXE už nezvládnou zpracovat jen nějakých 10 waferů za hodinu jako na začátku roku 2014, ale už 170 za hodinu. Nicméně řada NXE:3000 bude v rámci příštích procesů (3nm TSMC, 5nm Intel) nahrazena novou řadou EXE:5000. 
 
EXE:5000 využijí jistou technologii High-NA, což znamená, že se přejde z 0,33 NA optiky na 0,55 a to umožní vyrábět čipy s výrazně vyšším rozlišení. ASML přitom uvádí, že stoje s High-NA budou na trhu od roku 2023 a právě to odpovídá slibu Intelu uvést na něj své 5nm čipy a od TSMC jsme se také dozvěděli, že její továrna pro 3nm čipy má začít vyrábět v roce 2023. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama