reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaké procesory Intel Coffee Lake se na nás chystají?

18.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Jaké procesory Intel Coffee Lake se na nás chystají?
Server CPCHardware vypustil do světa seznam modelů procesorů Intel Coffee Lake, které mají přijít na trh během několika příštích měsíců. Očekáváme především šestijádrové modely, které se postaví svým protějškům z řad AMD Ryzen. 
Dle zdroje můžeme očekávat, že na trh přijde hi-endový model Core i7-8700K, který bude vybaven šesti jádry plus Hyper-threadingem pro 12 vláken a základním taktem 3,7 GHz. Na rozdíl od dnes zmíněného Core i7-7800X, který je také šestijádrový, tak bude mít o 200 MHz vyšší základní takt, mnohem nižší TDP (95 namísto 140 W) a také půjde o odlišnou architekturu vycházející z Kaby Lake a ne o Skylake-X s přepracovanou cache a jinými rozdíly. 
 
 
Můžeme tak očekávat, že se na webu objeví řada srování těchto procesorů a také lze očekávat, že Core i7-8700K bude mít příznivější cenu. A pokud ne on samotný, pak nižší cena jeho platformy nám to jistě vynahradí. A vedle toho se má na trh dostat také model Core i7-8700 se základním taktem 3,2 GHz a také logicky bez možnosti přetaktování změnou násobiče. 
 
Pak tu jsou také informace o tom, že se Intel chystá vyslat i do řad procesorů Core i5 šestijádrový model, který by postrádal podporu Hyperthreadingu. Nicméně i tak by měl být takový procesor ve vícevláknových aplikacích lepší než čtyřjádrové Core i7 s Hyper-threadingem. Konkrétně to má být Core i5-8600K se základním taktem 3,6 GHz a TDP 95 W jako přímá odpověď na procesory Ryzen 5 od AMD. 
 
Vedle desktopových procesorů máme rovněž očekávat i mobilní 6jádrové čipy. Ty budou mít pochopitelně oproti desktopovým modelům nižší základní takt kolem 2 GHz, ale také TDP jen 45 W. Dokonce se prý objeví také Coffee Lake U, ještě úspornější mobilní procesor s TDP 28 W, který ale už bude čtyřjádrový a jako takový by byl mezi procesory U vůbec první. 
 
Uvidíme, co z toho bude nakonec pravda, ale veškeré tyto předběžné informace působí uvěřitelně. 
 
reklama