reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonská Hayabusa 2 odhodila na asteroid svého posledního robota

4.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Japonská Hayabusa 2 odhodila na asteroid svého posledního robota
Zatím veleúspěšná mise japonské sondy Hayabusa2 se pomalu blíží do finále. Japonská vesmírná agentura JAXA ohlásila, že sonda už na povrch asteroidu Ryugu odhodila posledního robota Minerva. Co bude následovat?
Hayabusa2 už létá kolem asteroidu Ryugu více než rok a už dokázala na jeho povrch shodit nesené roboty, bombardovat jej kinetickými projektily a při letmých přistáních z něj sebrat vzorky. Nyní už jde především o to, aby sonda dokázala nasbíraný materiál v pořádku vyslat domů, kde je s napětím očekáván. 
 
odhozená Minerva
 
Hayabusa2 už dříve na asteroid Ryugu shodila dva roboty, a sice Minerva-II1A a Minerva-II1B, které měly díky nízké gravitaci hopkat po jeho povrchu, sbírat fotografie a odečítat teploty. To umožnilo vědcům z JAXA lépe pochopit i strukturu asteroidu a mohli také zjistit, že ta je mnohem více nesourodá, než očekávali. 
 
Na konci předchozího roku Hayabusa2 použila robota MASCOT, který už neměl tvar bubnu jako Minervy, ale prosté krabice a neměl ani k dispozici solární panely, takže pracoval pouze na baterie, které mu poskytly energii na 16 hodin. 
 
 
Nyní už nastoupila Minerva-II-2 shozená z výšky asi jednoho kilometru. Kvůli mizivé přitažlivé síle Ryugu jí ale bude trvat ještě několik dní, než někdy začátkem příštího týdne dospěje k povrchu asteroidu. Samotná Hayabusa2 se po shozu opět vrátila na výchozí orbitu, odkud bude robota pozorovat. 
 
Minerva-II-2 je stejně jako dva předešlé modely někde označován za rover, ovšem jak je jasně patrné, rozhodně to není rover v pravém slova smyslu. Jde o to, že robot nemá zůstat na jednom místě. Bude se díky svému tvaru s výstupky chránícími povrch převalovat po povrchu asteroidu. Oproti prvním dvěma Minervám je ale také výrazně větší s průměrem cca 16 cm. 
 
Otázka je, zda bude robot schopen odeslat naměřená data zpět k sondě, neboť JAXA mluvila o potížích s jeho hlavním procesorem. Nicméně jí stejně nezbývalo než to zkusit a ono se nakonec ukáže, jak to je. Ještě je třeba podotknout, že ačkoliv se obvykle mluví o robotech Minerva, tak jsou správně označena celá pouzdra, jež nesla jednak Rover-1A (HIBOU) a Rover-1B (OWL) a v tomto případě pak Rover-2. 
 
Rover-2 je vybaven dvěma kamerami, akcelerometrem a teploměrem. Má také čtyři mechanismy, které mu umožní se odrazit do výšky a přesunout se jinam, což pochopitelně nepůjde moc řídit. 
 
Nyní už bude sondu Hayabusa2 pomalu čekat vypravení kontejneru s nasbíranými vzorky na cestu k Zemi, kam má dorazit ke konci příštího roku. Poprvé by měl být k dispozici materiál z asteroidu, který nejen že nebyl připálen při průletu atmosférou Země, ale ani nebyl přímo vystaven miliardám let působení slunečního záření. 
 


reklama