reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko pomůže NASA vybudovat lunární vesmírnou stanici Lunar Gateway

21.10.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Japonsko pomůže NASA vybudovat lunární vesmírnou stanici Lunar Gateway
NASA v rámci svého programu Artemis kromě partnerství s americkými soukromými společnostmi navazuje spolupráci i se zahraničními kosmickými agenturami. S realizací vesmírné stanice u Měsíce pomůže například Japonsko. 
Japonská kosmická agentura JAXA projevila zájem spolupracovat s NASA na programu Artemis. V září ještě tyto informace nebyly oficiální, to se ale nyní změnilo. Japonsko se spojí s NASA a pomůže při návratu astronautů k Měsíci a v budoucnu také možná při plánovaných výpravách k dalekému Marsu. 
 
Japonsko by konkrétně mělo v rámci spolupráce poskytnout technická zařízení při budování Lunar Gateway, kosmické stanice sloužící jako dočasný domov a zázemí pro astronauty na oběžné dráze Měsíce. Základna pro dlouhodobý pobyt lidské posádky Lunar Gateway bude vybavena obytnými prostory, laboratořemi a dokovacími porty pro připojení kosmických lodí určených například k prozkoumávání Měsíce. Lunar Gateway má v budoucnu sloužit jako výchozí bod pro mise nejen k přirozené družici Země, ale také pro výpravy dál do Sluneční soustavy. 
 
 
Asijský partner by měl poskytnout klimatizační systémy, baterie nebo jiná zařízení, která budou k životu kosmonautů na vesmírné stanici nezbytná. Japonsko věří, že jim tato spolupráce pomůže posílit vztah se Spojenými státy americkými a v budoucnosti očekává, že misí na Měsíc se budou účastnit i japonští astronauti. Profitovat by z této spolupráce mohly i japonské společnosti zaměřující se na kosmické technologie, jako je například ispace vyvíjející systémy  pro robotický průzkum Měsíce. 
 
Kromě Japonska navázala v září NASA spolupráci též s Austrálií a zájem na spolupráci při průzkumu Měsíce a následně i Marsu by měla mít i Evropská kosmická agentura. NASA také nedávno uvedla, že plánuje vyslat CubeSat otestovat orbitu budoucí lunární stanice
 
Zdroj: engadget.com


reklama