reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonsko směřuje k ExaFLOPS v roce 2021

3.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Japonsko směřuje k ExaFLOPS v roce 2021
Aktuální nejvýkonnější superpočítač Summit disponuje výkonem hluboko pod 200 TeraFLOPS a dalším velkým krokem tedy je dostat se ke hranici ExaFLOPS a překročit ji. To má v plánu Japonsko pro rok 2021. 
Japonsko má k dispozici služby společnosti Fujitsu, která má jako výrobce superpočítačů svou dalekosáhlou reputaci spojenou především s architekturou SPARC. Nyní tato společnost pracuje na následovníku superpočítače K, který vyvinula ve spolupráci s japonským výzkumným institutem RIKEN, který se uplatní i nyní. Přitom se také chystá už opustit architekturu SPARC a založit své budoucí superpočítače na architektuře ARM. 
 
 
Starý superpočítač K byl založen konkrétně na SPARC64 VIIIfx, což byla varianta SPARC 64VII s modifikacemi pro HPC (High-Performance Computing). Nové stroje využijí procesory s instrukční sadou ARMv8. Společnost ARM nabízí vedle možnosti licencování hotových designů jako Cortex-A55 také možnost navrhnout si vlastní design právě s danou instrukční sadou, což Fujitsu využije pro své účely a má opravdu velkolepé plány připravit hardware, který bude připraven v roce 2021 se 100x větším výkonem oproti superpočítači K a zhruba 10x větším výkonem ve srovnání s modelem Sunway TaihuLight, který byl ještě nedávno v čele žebříčku TOP500, než jej nahradil americký Summit s hardwarem IBM a NVIDIE. 
 
Můžeme tak mluvit o následovníku superpočítače K, v jehož případě ale není jasné, zda bude první, který hranice výkonu jednoho ExaFLOPS dosáhne. Jisté ale je, že použitý hardware využije 512bitové rozšíření pro SIMD a dle IEEE Spectrum se použité procesorové uzly zatím skládají ze 48 primárních CPU a dvou nebo i čtyř asistenčních pro řízení toků dat. To ale nemusí být finální stav.
 
 
Celková datová propustnost se měla zvýšit asi desetkrát, i když není výslovně uvedeno, v porovnání s čím. Stejně tak pochopitelně neuvádí ani to, kolik výpočetních uzlů v systému vůbec bude. Dozvíme se ale aspoň to, že hardware nabídne proměnlivou plovoucí řádovou čárku, takže bude moci vyměnit přesnost výpočtů za výkon. Očekává se také, že aktuální 50 a 52jádrové uzly jsou zatím jen prototypy a že konečné verze budou mít 64 jader a jejich čipy budou tvořeny 7nm procesem. Co se týče paměti, využít se má jistá "high performance stacked memory", takže asi nějaká budoucí verze HBM. 
 
Fujitsu se nakonec pochlubilo tím, že celý superpočítač bude potřebovat 30 až 40 MW energie, což je celkem slušný nárůst efektivity oproti 12,7MW superpočítači K, pokud vezmeme v úvahu plánované 100násobné zvýšení výkonu. Ostatně K využíval 45nm hardware, a tak se nelze divit údajnému 32 až 42násobnému zlepšení výkonu na watt. 
 


reklama