reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Je to oficiální, NASA se vrací zpět na Měsíc

6.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Je to oficiální, NASA se vrací zpět na Měsíc
Trumpova administrativa už definitivně nasměrovala agenturu NASA zpět na Měsíc, což se tak nějak očekávalo i dle plánů, jež začaly zveřejňovat jí blízké firmy jako SpaceX, Blue Origin či Bigelow Aerospace. 
Mike Pence, který má vesmírné záležitosti v týmu prezidenta USA na starosti, už oficiálně uvedl, že to znamená ne jen nějaký výlet k Měsíci, ale "opětovnou přítomnost američanů na Měsíci".  
 
 
Mike Pence také vidí jako primární cíl NASA nejen Měsíc, ale především obecně celý průzkum Sluneční soustavy počítající s pilotovanými lety a objevitelskými misemi. Počítá se tak s tím, že Američané se chystají vyslat člověka za nízkou oběžnou dráhu Země poprvé od roku 1972 a Měsíc je viděn jako strategický cíl, respektive jako odrazový můstek pro další mise na Mars i jinam. 
 
Je to tak citelná změna ve směřování NASA, která se pod vedením prezidenta Obamy věnovala spíše průzkumu Země a mise týkající se hlubokého vesmíru a pilotovaných letů byly dále oklešťovány. Jenomže je více než jasné, že změna strategie nestačí a bude především nutné patřičně navýšit rozpočet agentury. 
 
Co se týče Měsíce, v podání NASA to nemusí nutně znamenat přistání přímo na něm, jako spíše vytvoření lunární základny. Vedle toho Pence mluvil o Američanech jako o prvním národě, který vyšle lidi na Mars a zde je otázka, jak to jde dohromady se snahami o spolupráci s dalšími agenturami a především s ruským Roskosmos
 
O konkrétních plánech se při této příležitosti nemluvilo, takže zmíněny nebyly ani rakety SLS a ani lodi Orion, ale je zřejmé, že ty by měly hrát ústřední roli. Pence ovšem zdůraznil potřebu najít podporu i v soukromém sektoru, stejně jako se inspirovat v jimi vyvíjených technologiích. Zde můžeme jasně vidět odkaz třeba na SpaceX a její znovupoužitelné rakety Falcon 9. Uvidíme, zda Pence na prvním setkání nově ustanovené vesmírné rady USA nezkusí rozvést plán, dle něhož by se měla NASA ubírat. To proběhne právě dnes. 
 
reklama