reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA a Rusko spojí síly pro vyslání lidí do hlubokého vesmíru

28.9.2017, Jan Vítek, aktualita
USA a Rusko spojí síly pro vyslání lidí do hlubokého vesmíru
Americká NASA a ruská vesmírná agentura Roskosmos navážou mezi sebou spolupráci ve snaze vyslat lidi do hlubokého vesmíru. To znamená především k Marsu, ale časem možná i k dalším cílům naší Sluneční soustavy.
Pro americkou NASA je stále více zřejmé, že s jejími plány na vyslání lidí k Marsu to bude velice složité. Nejsou na to potřebné finance a o politické podpoře programu Apollo si dnešní NASA může nechat jen zdát. Spolupráce s dalšími agenturami tak vypadá jako logický krok a nyní bylo 27. září na Mezinárodním astronautickém kongresu v Adelaide stvrzeno, že NASA a Roskosmos spojí síly. 
 
 
NASA už dříve odhalila své plány zřídit stanici na oběžné dráze Měsíce a tu využít jako odrazový můstek pro další průzkum Sluneční soustavy, který by zahrnoval i lidskou posádku. Využít k tomu chce nové rakety Space Launch System (SLS) a lodi Orion, ale jak je dobře známo, jde o finančně velice nákladné systémy. NASA a Roskosmos přitom už dnes spolupracují v rámci Mezinárodní vesmírné stanice, tak proč by nemohly tuto spolupráci posunout "trošku" dále, a to právě k Měsíci? 
 
Právě o to půjde, takže tyto agentury budou společně pracovat na nové lunární stanici, která pak bude využita jako výchozí bod pro let na Mars, alespoň dle aktuálních plánů. Roskosmos už počítá s tím, že za tímto účelem bude nutné vyvinout nové mezinárodní technické standardy a také chce k tomu nabídnout svou supertěžkou raketu. 
 
Zástupci Roskosmos konkrétně řekli, že v první fázi se využijí americké rakety SLS po boku s ruskými těžkými raketami Proton-M a Angara-A5M, přičem onu supertěžkou raketu nijak nepřiblížili. Zatím tak neexistují žádné konkrétní plány, jako spíše koncepty, což platí i pro onu lunární stanici. 
 
NASA také nepřímo oslovila soukromé firmy k tomu, aby přispěly svým dílem k uskutečnění vize lunární stanice, na čemž se již nyní podílejí společnosti jako Bigelow Airspace, Lockheed Martin či Orbital ATK. 
 
Zdroj: Space.com
reklama