reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jeff Bezos se zakoukal do Měsíce, plánuje na něj vyslat lidi

10.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Jeff Bezos se zakoukal do Měsíce, plánuje na něj vyslat lidi
Majitel společnosti Amazon Jeff Bezos má do jisté míry stejné zájmy jako Elon Musk. Provozuje také firmu Blue Origin, která je tou méně známou a méně rozvinutou obdobou SpaceX. Plány ale má ambiciózní. 
Pokud se chce Blue Origin vydat na Měsíc, lze si představit, že to bude mít něco společné s vyvíjeným nosičem New Glenn, nicméně to je otázka. New Glenn má být dokončen v roce 2021 a my bychom jej mohli přirovnat k raketě Falcon Heavy, tedy alespoň dle jeho třídy těžkých nosičů. Na nízkou orbitu má dokázat vynést 45 tun, ale není zrovna jasné to, zda by výkon rakety mohl stačit pro translunární dráhu, což samozřejmě bude záviset na tom, jak těžký náklad by se měl k Měsíci vyslat a zda v jednom kuse. Nicméně 45 tun neodpovídá ani tomu, co Saturn V svého času dokázal vyslat právě k Měsíci a lze si představit, že možnosti New Glenn budou v tomto ohledu končit cca na třetině výše uvedené hmotnosti. 
 
 
Co ale Jeff Bezos představil, je tento přistávací modul, který má být schopen na Měsíc dostat 6,5 tun nákladu a pak tu je také celkem jednoduše vypadající raketový motor BE-7 s tahem 40 kN určený pro daný modul, který Blue Origin vyvíjí už 3 roky. První zážeh tohoto motoru je naplánován na letošní léto. 
 
 
Bezos k tomu říká, že tyto technologie jsou navrženy tak, aby se člověk vrátil na Měsíc a tentokrát už tam mohl zůstat, i když to je zatím spíše pronesená výzva než něco, co odráží reálný a aktuální stav věcí. To samé má ostatně v plánu i NASA, která chce osídlit Měsíc do roku 2024, ať už tedy půjde o lunární stanici na povrchu nebo na orbitě. Zda na to ale firmě Blue Origin bude stačit dosud vyvíjená raketa New Glenn, o tom by se dalo pochybovat, i když nikde není psáno, že veškerý náklad se musí do vesmíru vynést najednou a že New Glenn nakonec nebude výkonnější, i když oficiální informace zatím mluví jasně.
 
motor BE-7 je dle svého provedení očividně určen pro provoz ve vzduchoprázdnu
 
Je tu mnoho otázek vzhledem k onomu prostému faktu, že firma Blue Origin ještě nedokázala postavit zařízení, které by se dostalo na stabilní oběžnou dráhu a to má v roce 2021 poprvé dokázat právě New Glenn. Bezos je tak za SpaceX či Boeingem pozadu, ale má svou vizi, která zahrnuje také využití O'Neillových stanic, jak se také označují velká rotující zařízení, která mají pomocí dostředivé síly tvořit umělou gravitaci. 

Zdroj: Astronomy


reklama