reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jen půlka obětí ransomwaru po platbě obnoví svá data

10.3.2018, Milan Šurkala, aktualita
Jen půlka obětí ransomwaru po platbě obnoví svá data
Ransomware je dnes velmi oblíbený způsob útoku, který útočníkům nezřídka přináší značné částky peněz. Za výkupné totiž slíbí odšifrování zamčených dat. Jenže skutečnost je taková, že zaplacení vždy neznamená, že se tak stane.
I když dnes se množí zejména útoky se skripty těžící kryptoměny na počítačích obětí, stále jsou velmi populární i ransomware útoky. Jejich princip spočívá v tom, že útočníci zavirují počítač oběti pomocí speciálního malwaru, který na něm zašifruje data a po oběti pak chtějí výkupné za jejich opětovné odemčení (zpravidla v již zmíněných kryptoměnách). Ve studii provedené společnosti CyberEdge Group v 17 různých zemích vyplynulo, že zhruba polovina lidí se přesto po zaplacení nedostane ke svým datům.
 
Ransomware, graf obětí
 
Celkově se 61,3 % lidí rozhodlo útočníkům neplatit, přičemž 53,3 % napadených lidí rovnou obnovilo svá data ze zálohy nebo pomocí aplikací, které dokáží tato data rozšifrovat zpět. 8 % lidí se pak se svými daty rozloučilo. Nezaplatili a pokud se pokusili využít speciální aplikace pro odemčení (poskytované např. společnosti vyrábějící antivir), byly v jejich případě tyto pokusy neúspěšné.
 
Celých 38,7 % z napadených se rozhodlo zaplatit, přičemž více než polovina z nich se ani přesto ke svým datům nedostala. Zatímco 19,1 % napadených se rozhodlo zaplatit a svá data dostali zpátky, 19,6 % z celkového počtu obětí pak spadlo do kategorie platících, kteří svá data už nezískali zpět. Ještě jinou optikou můžeme říci, že 27,6 % obětí ransomwaru přišlo o svá data, a to ať už zaplatili nebo nikoli. Další zajímavou statistikou je to, že až 77 % dotazovaných organizací se v roce 2017 setkalo s kybernetickým útokem. Ještě zajímavější je to, že jde o zlepšení. V roce 2016 to totiž bylo 79 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama