Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: zájem těžařů o grafiky uvadá, nahrazují je hráči

25.5.2018, Jan Vítek, aktualita
JPR: zájem těžařů o grafiky uvadá, nahrazují je hráči
Jon Peddie Research potvrzuje ve svých nejnovějších číslech očekávaný vývoj na trhu s grafickými kartami v posledním období. Zájem těžařů o nové grafické karty se snižuje a nahrazují je hráči. 
Společnost Jon Peddie Research aktualizovala svou zprávu Market Watch týkající se trhu s grafickými kartami, dle níž kryptoměny dále tento trh ovlivňují, ovšem jejich vliv klesá. Dle čerstvých čísel se meziročně navýšil počet dodaných GPU na trh o 3,4 %, přičemž v desktopové sektoru to bylo plus 14 % a mezi notebooky minus 3 %. Nyní jde ale především o to, že oproti předchozímu kvartálu šly dodávky GPU dolů o 10 %, což vše zahrnuje i integrované grafiky a šlo konkrétně o firmu AMD (- 6 %), NVIDIA (- 10 %) a Intel (- 11 %). 
 
 
Co se týče změn v podílu GPU na trhu, ten se téměř nezměnil, jenom AMD si ukouslo jedno procento z podílu Intelu. 
 
 
Z grafu ukazujícího vývoj prodejů samostatných grafických karet je vidět, že ten už v posledním kvartálu minulého roku nabral klesající trend, i když my jsme mohli pozorovat nedostatek karet na trhu a jejich rostoucí ceny spíše až se zpožděním v prvním letošním kvartálu, kdy už byl pokles oproti minulému roku velice výrazný. JPR počítá, že pro těžbu kryptoměn se v minulém roce prodaly přes tři miliony karet v hodnotě 776 milionů dolarů, takže šlo v průměru o karty za cca 250 USD. Ve zprávě se ale také uvádí, že těžařům bylo prodáno jen za první letošní kvartál dalších 1,7 milionů karet a pokud to odpovídá realitě, pak to jen ilustruje zájem těžařů a naopak nezájem hráčů o předražené karty. 
 
Nyní již se měl trh s grafikami pro těžbu dle JPR saturovat, těžaři už další nechtějí, karty se vrací na trh, jejich ceny klesají a zájem mají naopak hráči, kteří museli dlouhou dobu koukat na vysoké ceny, a logicky tak čekali s koupí. Hráči by tak měli pomoci lépe překlenout tradičně slabé prodejní období, které právě nastává. Nicméně tento kvartál má být přesto velice slabý, přičemž prodej GPU je tradičně hlavní indikátor toho, jak se daří celému trhu s PC, neboť GPU se montují v podstatě do každého nového počítače. 
 
Zdroj: JPR


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.