reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

K Měsíci se na BFR firmy SpaceX vydá japonský miliardář

18.9.2018, Jan Vítek, aktualita
K Měsíci se na BFR firmy SpaceX vydá japonský miliardář
Společnost SpaceX dle svého slibu prozradila jméno člověka, který se jako první na raketě BFR vydá k Měsíci. Bude to japonský podnikatel Yusaku Maezawa, který však nebude cestovat sám. Chce pozvat šest umělců. 
Raketa BFR s Yusaku Maezawou však nepoletí v příštím roce a ani napřesrok. Start se plánuje do roku 2023 a japonského podnikatele v módním průmyslu má na cestě doprovodit šest umělců z celého světa. O těch se Maezawa ještě nerozhodnul, ale ostatně má ještě dost času. My jsme přitom čekali, že tato mise proběhne daleko dříve, takže termín 2023 je menší zklamání. Však SpaceX už mělo dle původních plánů v té době mít za sebou první mise na Mars, ale ono se ostatně dalo tušit, že tyto plány nebudou postupovat tak rychle. 
 
 
Společnost SpaceX si od spolupráces Maezawou slibuje především další finance využitelné pro svůj provoz raket BFR, jež by měly být nakonec schopné do vesmíru vynášet i 100 lidí najednou. Japonský podnikatel si tak zabookoval celou raketu pro svou potřebu a vysloužil si za svou odvahu od Elona Muska uznání. Však cesta kolem Měsíce bude nebezpečný podnik, jak Musk sám uznává. 
 
 
V plánu firmy SpaceX stojí, že raketa BFR nejdříve vynese astronauty na oběžnou dráhu, kde se na chvíli usídlí a pak je další zážeh navede na cestu k Měsíci. Ten vesmírná loď obletí jen jednou, takže Maezawa bude mít s ostatními jednu šanci podívat se na jeho odvrácenou tvář i na to, jak za ním vyjde Země. Poté už se vydají domu, aby po čtyřech či pěti dnech opět přistáli. SpaceX tak využije podobnou trajektorii jako NASA pro misi Apollo 8 před více než 50 lety.
 
 
Musk plánuje, že veškerá použitá technologie projde velice podrobnými testy, než jí budou svěřeny lidské životy. Dle aktuálních informací bude BFR jako dvoustupňová raketa vysoká 118 metrů a první stupeň bude pohánět 31 motorů Raptor spalující kapalný kyslík a metan. Okřídlený druhý stupeň rakety bude 55 metrů vysoký a astronautům nabídne více než 1000 kubických metrů prostoru. Sám využije sedm motorů Raptor. Ocasní plochy rakety budou sloužit pro sestup atmosférou pro ovládání sklonu rakety, její trajektorie i rychlosti. Ta nebude klesat stejně jako první stupně Falconu 9, čili (víceméně) vertikálně. Do této polohy bude navedena až před přistáním a ocasní plochy jí poslouží i jako nohy. 
 
Yusaku Maezawa
 
Nicméně sám Musk si vůbec není jistý, že to SpaceX do roku 2023 stihne. Jednoduše je tu příliš mnoho věcí, které se mohou pokazit, takže nyní platí, že start v daném roce proběhne v případě, kdy vše půjde dobře. 
 
Zdroj: The Verge 


reklama