reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaby Lake-G: specifikace a benchmarky procesorů Core s Radeony

7.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Kaby Lake-G: specifikace a benchmarky procesorů Core s Radeony
Ohlášené procesory Intel integrující na stejném pouzdře také GPU Radeon a paměti HBM2 jsou přirozeně předmětem velkého zájmu. Nyní se už můžeme podívat na to, jaký výkon a specifikace nám tyto Kaby Lake-G nabídnou. 
Vypadá to, že Intel našel náhradu za procesory s grafickými čipy Iris Pro, a to opravdu více než důstojnou náhradu. A vzhledem k tomu, že procesory s Iris Pro byly v minulosti chystány především pro počítače Apple, i nyní se mluví o tom, že Kaby Lake-G najdeme v počítačích s macOS. 
 
 
Iris Pro můžeme označit za dosud nejvýkonnější integrovaná GPU, tedy alespoň do nástupu nových Raven Ridge, přičemž stejně jako v případě chystaných Kaby Lake-G jde o vícečipová řešení. Samotné GPU je sice integrované v procesoru, ale samostatně je vedle něj umístěna paměť eDRAM, která slouží jako rychlá cache mezi procesorem a hlavní pamětí RAM. Právě to byl hlavní trumf Iris Pro, který vynesl jejich výkon nad veškerá 28nm APU. 
 
Intel ale má nyní k dispozici rozhraní EMIB, paměti HBM2 a od AMD speciální GPU Vega a pokud toto zkombinuje, získá potenciálně velice silné a přitom úsporné řešení. Nyní se již objevily i informace o výkonu a specifikacích chystaných procesorů Kaby Lake-G. Mluvit budeme konkrétně o procesorech Core i7 8705G a Core i7 8809G. Co o nich dosud víme? 
 
Dle uniklých informací budou mít jejich GPU až 24 CU (Compute Units), čili 1536 Stream procesorů, takže to je naprosto jinál liga i než Ryzen 7 2700U chystaný rovněž pro ultratenké notebooky, neboť ten má jen 640 Stream procesorů a výkon 1,66 TFLOPS. Intel se chystá Radeonová jádra provozovat na 1000 až 1100 MHz, takže to nám dává výkon až 3,3 TFLOPS, zhruba dvojnásobný oproti dosavadním Raven Ridge. Známá už jsou také označení integrovaných GPU, a to 694C:C0 a 694E:C0, dle nichž je lze jednoznačně identifikovat. Verze C má mít 4 GB paměti HBM2 taktované na 800 MHz a verze E na 700 MHz, takže jde o 102 a 90 GB/s propustnosti. Co se týče procesorové části, ta počítá se 4 jádry a Hyperthreadingem na taktech až 4,1 GHz. 
 
 
Čili taková grafika se vzhledem ke svému hrubému výkonu a propustnosti pamětí může dostat blízko k výkonu 3GB verze GeForce GTX 1060, respektive mezi ni a GTX 1050 Ti, nebo mezi Radeon RX 560 a 570, což bude stačit i na AAA hry ve Full HD a slušné kvalitě. 
 
 
Server wccftech zveřejnil výsledky prvních benchmarků, které ukazují, že i Core i7 8705G má dost výkonu na plynulé hraní Ashes of the Singularity ve Full HD na vysoké detaily a pak je tu také výsledek ze 3DMark 11 se skóre přes 4100 bodů, což ukazuje na jednoznačně nejvýkonnější integrovanou grafiku, která tu kdy byla. 
 
Nyní zbývají především otázky ohledně dostupnosti a ceně, které si Intel pro Kaby Lake-G připraví. Jde ale o novou technologii využívající rozhraní EMIB a paměti HBM2, a tak lze očekávat, že o nic levného nepůjde. 

Zdroj: wccftech


reklama