reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaby Lake nejsou kompatibilní s deskami s 300 Series

19.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Kaby Lake nejsou kompatibilní s deskami s 300 Series
Již delší dobu víme, že procesory Coffee Lake nebudou moci pracovat ve starších deskách s čipsety 200 a 100 Series. Nyní se ale ukázalo, že tomu je i naopak ve vztahu procesorů Kaby Lake a nových desek. 
Procesory Coffee Lake si nebudeme moci nainstalovat do starších desek, to je už dávno jisté, takže pokud máte desku s čipsetem 200 Series nebo 100 Series, máte smůlu. Nové procesory přitom využívají zcela stejnou patici jako Kaby Lake i Skylake, nepotřebují nové paměti a ze specifikací nevyplývá, že by nabízely něco dalšího, čím by se výrazně odlišovaly. Dokonce i TDP je v podstatě stejné, neboť 91 a 95 W není žádný rozdíl, takže lidé se přirozeně zlobí, protože nevidí žádný důvod, který by měl obhájit tuto nekompatibilitu. 
 
 
Je ale možné, že Intel přepracoval elektrické spoje v patici, ovšem to není moc pravděpodobné vzhledem k tomu, že by mohlo velice snadno docházet k nehodám. Nic nám totiž nezabrání umístit starší procesor do nové desky a naopak, neboť Coffee Lake, Kaby Lake a Skylake mají pochopitelně stejné umístění vykrojených klíčů i naprosto stejné provedení styčných kontaktů. 
 
Novinka je pak ta, že dle testů serveru Hardware.info nebude možné využít ani staré procesory Skylake a Kaby Lake na nových deskách, což ale už zamrzí daleko méně. Někteří lidé dle ohlasů čekali právě na to, že si budou moci snadno upgradovat svou sestavu na šestijádrový Coffee Lake a nyní Intelu spílají. Staré desky ale budou stále v prodeji, takže pokud si snad někdo bude chtít pořídit sestavu založenou na Kaby Lake, bude mít tu možnost. 
 
Zpráva Hardware.info ale uvádí, že podpora starších procesorů na nových deskách není vyloučena, a to formou budoucích aktualizací BIOSů. Pokud tato podpora skutečně přijde, pak se víceméně potvrdí, že nekompatibilita Coffee Lake a starších čipsetů a desek je veskrze umělá. 
 
reklama