reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaspersky Lab stěhuje svou infrastrukturu do Švýcarska

15.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Kaspersky Lab stěhuje svou infrastrukturu do Švýcarska
Antivirová společnost Kaspersky Lab se snaží světu dokázat, že ji ruská vláda nijak neovlivňuje, a tak přestěhuje stěžejní infrastrukturu do neutrálního Švýcarska. Holandsko přesto dnes zakázalo používání produktů Kaspersky.
Společnost Kaspersky Lab to nemá v dnešní době moc jednoduché. Její software sice v testech patří obvykle k těm nejlepším, nicméně svět se obává vazeb společnosti na ruskou vládu. Ta zatím nebyla nikým dokázána, obavy ale vzhledem k chování Ruska v posledních letech rostou, a tak není divu, že mnoho států se softwaru této společnosti bojí a podezřívají jej z posílání dat ruské vládě. Kaspersky Lab chce dokázat, že je opravdu nestranný, data nikam neposílá, a tak už začal zveřejňovat své zdrojové kódy. V říjnu také spustil program Global Transparency Iniciative.
 
Kaspersky Lab logo
 
Tím to ale nekončí a společnost zahájila stěhování části své infrastruktury do Curychu v neutrálním Švýcarsku. Už v tomto roce zde bude pobočka, která bude vytvářet finální verze produktů, zejména vytváření balíčků virových databází.
 
Do konce roku 2019 sem přestěhuje také datová centra a vytvoří zde nové Data Transparency Center. To bude mimo jiné poskytovat zdrojové kódy nových i starých verzí produktů Kaspersky včetně softwaru pro cloudové služby, virové databáze a na vše bude dohlížet nová nezisková organizace. Tu založí sice Kaspersky Lab, ale může se do ní připojit kdokoli a bude kontrolovat důvěryhodnost bezpečnostního softwaru i jiných společností, budou-li chtít. Vybudování nových center má společnost přijít na 12 milionů dolarů.
 
Připomeňme, že produkty Kasperky zakázala vláda v USA, Litvě (prosinec 2017) a dnes jej zakázalo i Nizozemí. Twitter pak nedávno přestal přijímat inzerci od této společnosti.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama