reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Katastrofický útok na VFEmail, hackeři smazali všechno, i zálohy

13.2.2019, Milan Šurkala, aktualita
Katastrofický útok na VFEmail, hackeři smazali všechno, i zálohy
E-mailová služba VFEmail u nás není moc známá a proslavila se nyní něčím, co si určitě nedá za rámeček. Stala se terčem hackerského útoku, který smazal veškerá data na amerických serverech včetně záloh.
Máme tu další velký hackerský útok. Tentokrát jde o e-mailovou službu VFEmail, která sice není moc známá, ale to nijak nesnižuje závažnost útoku. Hackeři totiž v průběhu pondělka napadly servery společnosti a podařilo se jim smazat naprosto vše. Zmizely tak nejen všechny e-maily uživatelů z primárních serverů, ale dokonce i jejich další zálohy. Hackeři byli detekováni v průběhu útoku, což sice umožnilo mírně minimalizovat škody, i tak jsou však obrovské. Zmizela totiž veškerá data z amerických serverů a jen včasným zásahem se podařilo zachovat alespoň ta na mimoamerických.
 
VFEmail logo
 
Společnost nyní žádá uživatele, kteří používají poštovního klienta, aby jej nepoužívali. Synchronizace dat s prázdným serverem by totiž mohla smazat i e-maily na uživatelských počítačích. Ti, kteří využívali webové rozhraní, s největší pravděpodobností o svá data přišli. Společnost se nyní snaží zachránit, co se dá. Kolik se toho podařil, to je zatím ve hvězdách.
 
Zajímavé je i to, že hackeři vše jen tak smazali (nechali zformátovat všechny disky), patrně data nestahovali, službu nijak nevarovali, tedy jí ani ničím nevyhrožovali a nechtěli dokonce ani výkupné, jak je v posledních letech běžné. Nyní jsou vytvořeny nové e-mailové schránky, ty jsou ale prázdné, bez e-mailů, složek i spam filtrů. Nutno podotknout, že samotné stránky služby vypadají, že na ně 20 let nikdo nesáhl, takže velmi podobně to mohlo být i se zabezpečením.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama