reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kauza redukcí Nvidia 12VHPWR: problém s kvalitou i uchycením?

1.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Kauza redukcí Nvidia 12VHPWR: problém s kvalitou i uchycením?
Kauza tavících se konektorů 12VHPWR u grafických karet Nvidia pokračuje. Sama Nvidia začala incident hlouběji vyšetřovat, do toho se ale pustilo více lidí. Problémy by mohly být s kvalitou konektorů i kvalitou montáže PC.
Před několika dny se ukázalo, že nový konektor 12VHPWR použitý na grafických kartách Nvidia GeForce RTX 4090 by nemusel být zrovna bez problémů. Našlo se několik případů, kdy došlo doslova k roztavení konektoru, a logicky se tak naskýtá otázka, co je vlastně špatně. Sama Nvidia začala incidenty hlouběji vyšetřovat a chce, aby se jí zasílaly všechny dotčené karty. Podle jednoho zdroje se mají karty zasílat dokonce do ústředí firmy, což se údajně už hodně dlouho nestalo. Do vyšetřování se ale pustili další lidé, kteří se snaží odpovědět na otázku, co přesně je špatně, přičemž největší podezření padá na redukce napájení.
 
Nvidia 12VHPWR
 
Na Twitteru tak např. Hassan Mujtaba ukázal měření teplot při správném zatlačení kabelu a při nedostatečném. Přes redukci posílal dokonce 1530 W, přičemž při správném zatlačení se měla teplota pohybovat mezi 60 až 70 °C. Pokud ale nebyla redukce plně dotlačena do konektoru, teplota stoupla na více než 100 °C, což už je problém. Podle něj není problémem ohýbání kabelu, ale nedostatečný kontakt.
 
 
Naopak na Igor's Lab vidí primární příčinu v provedení tohoto adaptéru. Jeho kvalita je podle něj nedostatečná a samotné rozhraní není tím, kde by tkvěla příčina. Dle jeho slov je to dokonce tak špatné, že je zde používáno takových technik, které jsou dnes u elektrických zapojení zakázané, protože je nebezpečné a proti všem pravidlům. 12VHPWR tak vypadá být samo o sobě dobrým rozhraním a problémem to je možná jen velmi špatná kvalita výrobků jednoho z dodavatelů Nvidie, kterým má být společnost Astron.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama