reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Klávesnice Whirlwind FX Element zrcadlí dění na obrazovce

8.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Klávesnice Whirlwind FX Element zrcadlí dění na obrazovce
Podsvícené klávesnice vyzbrojené RGB LED diodou pod každou klávesou obvykle nabízejí celou řadu efektů, které ovšem nemají žádný praktický účel. Nyní se jej snaží ale najít společnost Whirlwind FX. 
Podsvícené klávesnice s jednotlivě adresovatelnými RGB LED diodami mají většinou společné to, že nabízí několik efektů, mezi něž snad vždy patří barevné vlny, různé pulzování a podobně. Pak tu jsou interaktivní efekty, jako třeba světelné vlny šířící se od stisknuté klávesy či obecně nějaká reakce na stisk klávesy. Nemohu pochopitelně mluvit za všechny, ale osobně vidím tyto efekty jako něco, co je možné si nakrátko vyzkoušet, pokochat se a pak v zájmu duševního zdraví je stejně vhodné zvolit stálé podsvícení nějakým příjemným odstínem se slabší intenzitou. 
 
 
Je tak otázka, jak na tom bude funkce klávesnice Element od Whirlwind FX, která má zrcadlit dění na obrazovce. Z tohoto popisu by se dalo říci, že půjde o klávesnicovou obdobu systému, který už nějaký ten pátek nabízí třeba společnost NZXT, čili o převedení obrazu (či spíše jeho zprůměrovaného odstínu) v reálném čase na světlo celého pole RGB LED na klávesách. 
 
 
Whirlwind FX uvádí, že jejich softwarový engine má "detekovat a rozpoznávat události a kritické momenty - exploze, změnu prostředí, utrženou ránu, úroveň zdraví či štítů" a dle toho budou fungovat i LED. Čili nepůjde o automaticky fungující systém, který jen převede obraz na klávesnici. 
 
 
Ovšem spíše než o inteligentní engine, který by to vše dělal sám, půjde o profily. Dozvídáme se totiž o knihovně zajišťující kompatibilitu s konkrétními herními tituly, zpravidla AAA hrami, jejíž nabídka se má postupně rozšiřovat. Jak ale ukáže následující video, spíše půjde o kombinaci přednastavených profilů s prostým zrcadlením dění na obrazovce. 
 
  
Ukazuje se to i v 18. sekundě videa, kde je hráč zasažen a klávesnice reaguje tak, že zrudne a zleva doprava po ní přejíždí bílý pruh. Ihned poté ale software ukáže, že umí i dobře reagovat na samotný obraz. 
 
Uživatelé si navíc budou moci tvořit vlastní profily pomocí softwaru Signal, který vyžaduje pouze základní znalosti HTML5/Canvas a Javascriptu. Výrobce tak doufá, že vznikne celá komunita, která mezi sebou bude sdílet výsledky své práce, ale to je značně nejisté. Nicméně tímto způsobem by snad mohlo být možné zařídit, aby nám LED na klávesnici spolupracovaly i s jiným softwarem než jen s hrami, například aby ukazovaly počet příchozích mailů, čas, zatížení počítače, atp. 
 
Co se týče samotné klávesnice Element, ta využívá mechanická tlačítka Kailh, a to Blue, nebo Red, jejichž vlastnosti víceméně odpovídají stejně označeným tlačítkům od Cherry MX. Spínají
ale už v hloubce 1,7 mm a ne 2 mm. Navíc tu máme velice rychlou dotazovací frekvenci pohybující se mezi 1300 a 1400 Hz a pak i NKRO - N-key rollover. Jinak má klávesnice klasické rozložení a v tomto ohledu je naprosto běžná, snad jen až na to, že kontrolky jsou nad šipkami a ne nad numerickým blokem, ale to je jen detail. 
 
Zajímavá je také cena 99 USD, ovšem jde o dočasnou akci, jinak bude Element prodáván za 129 USD a prozatím navíc pouze v Severní Americe. 
 
Zdroj: Hexus.net 


reklama