reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Klíčový inženýr ARMu se stěhuje do Applu

28.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Klíčový inženýr ARMu se stěhuje do Applu
Už dlouho se spekuluje o tom, že chce Apple přejít z procesorů Intel na vlastní architekturu vycházející z technologií ARM. Tomu by nasvědčovalo i to, že přetáhl klíčového inženýra této společnosti pod svá křídla.
Společnost Apple si sice navrhuje své vlastní mobilní procesory, nicméně pro počítače iMac nebo MacBook používá procesory od Intelu. Už delší dobu se ale hovoří o tom, že by chtěl přejít na vlastní procesory stejně, jako to dělá u iPhonů a iPadů. Nové procesory by měly být založeny na architektuře ARM a události posledních dní nasvědčují tomu, že by se tak opravdu mohlo stát. Společnosti Apple se totiž z ARM povedlo přetáhnout klíčového inženýra, kterým je Mike Filippo.
 
Apple logo
 
Ten má s vývojem procesorů dlouholeté zkušenosti. Byl třeba součástí týmu, který vyvíjel Athlony a Opterony na přelomu tisíciletí u AMD, pak se na 5 let ocitl u Intelu a posledních 10 let vyvíjel procesory pro ARM včetně posledního Cortexu-A76, který je základem např. procesoru Qualcomm Snapdragon 855. Zatím není jasné, zda v Applu plně nahradí Gerarda Williamse III, který společnost opustil začátkem tohoto roku.
 
Apple se k celé záležitosti zatím detailněji nevyjádřil, ARM pak potvrdilo jeho odchod. Přítomnost Filippa nicméně může znamenat, že se architektura ARM neobjeví jen v procesorech pro Macy, ale některé koncepty by se teoreticky mohly dostat i do mobilních procesorů pro iPhony a iPady. To ale ukáže až čas.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama