reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kolem Země proletěl vzácný binární asteroid

17.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Kolem Země proletěl vzácný binární asteroid
Astronomové zachytili relativně těsný průlet asteroidu kolem Země, a ne ledajakého. Jde o 2017 YE5 a ve skutečnosti to jsou dvě velice podobná tělesa, která kolem sebe obíhají v pozoruhodné blízkosti. 
Asteroid 2017 YE5 se nejdříve jevil jako prostý NEO (Near-Earth Object), který 21. června tohoto roku prolétl kolem Země v asi 16násobné vzdálenosti Měsíce. Šlo o nejtěsnější průlet, který YE5 předvedl za posledních 170 let, a tak to byla i příležitost, jak se na něj podívat lépe. Díky tomu se ukázalo, že jde ve skutečnosti o dvě podobná těsně obíhající tělesa, která tak rotují kolem gravitačního středu umístěného mezi sebou ve volném prostoru. 
 
 
Binární asteroidy samy o sobě nejsou vzácné, však tvoří asi 15 procent všech známých asteroidů. Ovšem pouze čtyři z nich včetně 2017 YE5 tvoří dvě tělesa o velice podobné hmotnosti, takže tvoří vyvážený pár. Ten se podařilo ve slušném detailu zachytit pomocí kombinace různých pozemských observatoří včetně ikonického Areciba. 
 
 
Nejdříve se tak lidé obsluhující Arecibo spojili s astronomy z Goldstone a ti přizvali ještě výzkumníky z Green Bank pro provedení radarových testů. Arecibo se zaměřilo na asteroid a vyslalo signál, jehož odraz byl zachycen a opakován právě v Green Bank. Tento "dvojradar" umožnil zmapovat velikost a konfiguraci 2017 YE5 a my si díky tomu můžeme prohlédnout výše uvedenou animaci. 
 
V tomto případě je tak barycentrum, aneb hmotný/gravitační střed, umístěno zhruba na půli cesty mezi oběma tělesy, což je vzácná konfigurace. Nicméně už je běžné to, aby barycentrum bylo umístěno ve volném prostoru mimo tělesa, což platí třeba pro dvojici Pluto - Charon nebo i Slunce - Jupiter, což ale neplatí vždy a závisí to na poloze ostatních planet Sluneční soustavy. 
 
Pozorování Areciba a Green Bank také ukázala, že tělesa tohoto asteroidu odráží radarový signál jinak, takže je možné, že se skládají z odlišných materiálů či prvků, anebo mají alespoň odlišnou strukturu povrchu či hustotu. I v tom se 2017 YE5 liší od jiných binárních asteroidů, které byly od roku 2000 studovány pomocí radarů a těch je zhruba padesát. 
 
Astronomové odhadují, že mezi blízké asteroidy, které jsou větší než 200 metrů, je 15 procent binárních a obvykle pak tvořených výrazně menším a větším objektem. Dalších 15 procent pak tvoří kontaktní páry, kde se objekty dotýkají, ale nedá se mluvit o jejich splynutí v jeden. Asteroid 2017 YE5 je přitom tvořen tělesy o průměru cca 900 metrů. 
 
Zdroj: NASA - JPL


reklama