reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kolem Země v krátké vzdálenosti překvapivě proletěl větší asteroid

26.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Kolem Země v krátké vzdálenosti překvapivě proletěl větší asteroid
Asteroid, který byl už pojmenován jako 2019 OK, se dokázal přiblížit téměř na nejkratší vzdálenost svého průletu kolem Země a až poté byl detekován. Nakonec tak pouze prosvištěl kolem na cestě vstříc Slunci.
Asteroid 2019 OK tak byl do poloviny tohoto týdne neznámý, čímž se jen dokazuje, že by další mohl Zemi zasáhnout, aniž by si jej kdokoliv předtím všiml. Ostatně tělesa, která dokáží udělat velké škody, nemusí být nijak velká. Čeljabinský asteroid, který dopadl na území Ruska v roce 2013, měl odhadovaný průměr jen kolem 20 metrů, přičemž 2019 OK má dle odhadů 60 až 130 metrů. Kdyby tak dopadl do obydlené oblasti, jistě by z toho byla nevídaná katastrofa. Osud dinosaurů by nám ale mohlo zařídit jen mnohem větší těleso s průměrem v řádu kilometrů. 
 
 
2019 OK se nejblíže k Zemi dostal včera ve 3:22 našeho času, a to na vzdálenost 72.500 kilometrů, takže byl více než pětkrát blíže než Měsíc. Neškodně ale proletěl směrem do vnitřku Sluneční soustavy rychlostí 88.500 km/h. 
 
Objev zaznamenali Brazilci v observatoři SONEAR, a to až tehdy, kdy se 2019 OK dostal až téměř ke svému nejbližšímu bodu průletu. Zatím jej astronomové mohli pozorovat jen krátce, a proto si nejsou moc jistí tím, jak je toto těleso velké a také na jaké orbitě přesně je. Ví ale, že jde letos zatím o největší asteroid, který se přiblížil alespoň na vzdálenost Měsíce (cca 400.000 km). 
 
Nový asteroid by se tak téměř mohl zařadit do seznamu Near-Earth Objects (NEO), čili objektů pohybujících se blízko u Země, který vede NASA a jiné vesmírné agentury. O rozšíření tohoto seznamu se stará právě především NASA, které americký Kongres uložil, aby našla alespoň 90 procent NEO o velikosti 140 metrů napříč či větších. Právě takové by mohly vyvolat rozsáhlou katastrofu a jejich včasné odhalení by poskytlo čas alespoň pro evakuaci ohrožené oblasti. 
 
A co by mohl způsobit 2019 OK? To samozřejmě záleží především na tom, zda má v průměru 60 metrů, nebo více než dvojnásobek, také z čeho se skládá či z jakého úhlu by dopadl. Obecný odhad je prostě síla pár desítek atomových bomb svržených na Hirošimu. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama