reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Komunikace diplomatů v EU napadena hackery

22.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Komunikace diplomatů v EU napadena hackery
Komunikace evropských diplomatů byla po dobu několika let narušována hackery, kteří se dostali k tisícům zpráv a dokumentů, jež se nyní volně povalují na internetu. Za útokem má údajně stát Čína.
Na povrch vyplaval další velký únik dat. Tentokrát se odehrál na půdě Evropské unie, která měla být napadena hackery už před několika lety. Ti tak dlouhodobě získávali dokumenty a zprávy evropských diplomatů. Tyto zprávy našla americká bezpečnostní společnost Area 1 volně se povalující na internetu. Podle orgánů EU ale nedošlo k nabourání se do systémů, které by spravovaly přísně tajné dokumenty, nicméně dobrou vizitkou není ani únik těch "méně tajných".
 
Vlajka EU
 
Světlo světa tak nyní spatřily např. zprávy diplomatů ohledně vztahů amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, jiné zase probíraly čínského prezidenta a obchodní válku mezi USA a Čínou. V jiných se zase hovořilo o tom, že by se EU měla vyhnout jednání s nepředvídatelným Trumpem a pokud možno jednat přímo s Kongresem. Našly se také zprávy o obnovení íránského jaderného programu, anexi Krymu a dalších více než 1100 zpráv, přičemž se věří, že se podařilo najít jen velmi malou část uniklých zpráv. Únik byl s velkou pravděpodobností mnohem větší a může čítat řádově větší množství dokumentů.
 
Blake Darche z Area 1 se vyjádřil i ke zdroji útoků. Dle něj na základě více než deset let trvajícího studia čínských hackerů není pochyb, že za útokem stojí právě Čína. Podle něj byli pomocí phisingové kampaně napadeni diplomaté na Kypru a poté, co se hackeři dostali do jejich serverů, postupně rozšířili své působení i na celounijní servery. Orgány EU byly údajně už několikrát varovány, že jejich systémy jsou technologicky zastaralé a nedostatečně chráněné. Pro opravdu tajnou komunikaci však údajně využívají jiné a mnohem bezpečnější kanály.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama