reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Komunikátor Telegram kvůli protestům pod DDoS útokem z Číny

14.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Komunikátor Telegram kvůli protestům pod DDoS útokem z Číny
Je všeobecně známo, že čínská vláda opravdu nemá ráda, když obyvatelstvo využívá sociální sítě proti ní, např. i k šíření informací. Proto také kvůli protestům v Hong Kongu zařídila obrovský DDoS útok na komunikátor Telegram.
Komunikátory a sociální sítě jsou používány nejen k běžné komunikaci mezi přáteli a známými; ale také k dokumentování situací a koordinaci různých akcí včetně protestů. A právě takové použití je velkým trnem v oku autoritativním vládám, jako je ta v Číně. Šifrovaný komunikátor Telegram tak byl při nedávných protestech proti návrhům zákonů omezujících právní autonomii Hong Kongu často používán ke koordinaci protestů.
 
logo Telegram
 
Poněvadž Hong Kong není za Velkým čínským firewallem, Čína se tak rozhodla Telegram odstavit jiným způsobem. Zvolila starý dobrý útok DDoS (Distributed Denial of Service), neboli záplavu zbytečných požadavků na servery, které jsou pak přetíženy a nedokáží dostatečně obsloužit legitimní požadavky. CEO Telegramu Pavel Durov oznámil, že většina těchto požadavků mířila na servery z Číny. Přirovnal to k záplavě zájemců ve frontě v McDonaldu, kteří budou požadovat Whopper od Burger Kingu. Ve výsledku to jsou naprosto zbytečné požadavky, které ale zajistí, že se zájemce o BigMac nedostane v rozumné době na řadu.
 
Čína pochopitelně něco takového odmítá a tvrdí, že je proti takovým typům útoků, kterých je sama často cílem. Čínská státní média dokonce informovala o tom, že protesty v ulicích nový zákon podporovaly a ne naopak. Kontroverzní zákon, proti kterému se protestovalo, by umožňoval vyhoštění podezřelých a obviněných z Hong Kongu na pevninskou Čínu. Pokud jde o Telegram, tak ten nyní používá 200 milionů lidí měsíčně, mezi nimi však i nemálo lidí pro různou trestnou činnost díky šifrování komunikace.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama