reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konec síťové neutrality v praxi? ISP nabízí konektivitu pro hráče

29.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Konec síťové neutrality v praxi? ISP nabízí konektivitu pro hráče
Byli jsme velice zvědaví na to, jak bude v USA vypadat Internet a připojení k němu po konci síťové neutrality. Nyní se začala v médiích propírat nabídka od Cox Cable. Ta zahrnuje prioritní konektivitu pro hráče, ovšem lynč si tato firma přeci jen nezaslouží.
Výrobci tzv. herních síťových karet či čipů často mluví o tom, že jejich produkty zajistí co nejkratší ping, stabilní spojení a zkrátka tu nejkvalitnější konektivitu, abychom měli ty nejlepší podmínky pro hraní (především akčních) her na síti. Jde obecně o prioritizaci provozu na domácí síti (funkce Quality of Service - QoS), aby měly přednost některé packety před jinými, což má ale smysl pouze v případě, že síť je opravdu velice zatížena.
 
V každém případě stejně nejvíce záleží na tom, jak dlouho packet cestuje tam a zpět po internetových linkách a to může do značné míry zvláště ve špičkách ovlivnit právě poskytovatel našeho připojení. 
 
 
 
Principy síťové neutrality přitom zakazovaly, aby někteří zákazníci byli zvýhodňováni před jinými, což se týkalo třeba i omezení pro připojení k různým službám. Nyní už tyto principy neplatí, a tak ISP mohou nabízet za vyšší tarify připojení, které nebude lagovat, bude mít stabilně nízký ping a nabízeno bude jako Elite Gamer Service. Alespoň tak to zprvu vypadalo a server Tom's Hardware firmu Cox Cable ve svém stále ještě neaktualizovaném článku kritizuje za to, že její nabídka představuje právě to, před čím lidé před koncem síťové neutrality varovali. Původní zdroj na serveru Variety je už aktualizovaný.
 
Celá věc se tak má jinak. Ve skutečnosti v nabídce není služba, která by nám přímo od ISP poskytla rychlejší ping a stabilnější připojení na úrovni ISP, což by znamenalo, že zákazníci, kteří by si nepřiplatili, by byli naopak omezeni, a to nejspíše uměle. Cox Cable ve skutečnosti za předplatné 15 dolarů měsíčně nabízí připojení do sítě WTFast, čili do GPN (Gamers Private Network), která podporuje přes 1000 online her a jde prostě o prioritní herní síť, se kterou samotný ISP nemá nic společného. 
 
 
Ostatně už na původních informacích prezentovaných i serverem Tom's Hardware by nám k "fast lane" od ISP neseděl ten fakt, že služba Elite Gamer Service je spojena jen se systémem Windows a určena je pro dvě PC. Kdyby šlo o samotné připojení, na OS a počtu počítačů by samozřejmě nezáleželo. 
 
Nabídka Cox Cable je tak ve skutečnosti taková, že za 15 dolarů měsíčně nabízí službu, která jinak stojí 19 dolarů. 
 
Zdroj: Variety  


reklama