reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kontrola daní po řecku: místo účtenkovky kontrola drony

25.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Kontrola daní po řecku: místo účtenkovky kontrola drony
V několika evropských zemích se vybírání daní kontroluje účtenkovými loteriemi včetně té naší. Řekové si ale na vybraná podnikání jako jsou turistické lodě posvítili i jinak. Vydávání a přiznávání účtenek totiž budou sledovat pomocí dronů.
Státy bojují s nepoctivci, kteří se vyhýbají placení daní, různými způsoby. V mnoha zemích v Evropě jsou to např. účtenkové loterie, kdy stát tlačí na vybírání účtenek od obchodníků, neboť ty se tak stávají losy a šancí na výhru. Řecko bojuje s tímtéž, ale trochu jiným způsobem. Nejde však o celoplošnou kontrolu všeho, poněvadž se týká jen turistických lodí v okolí ostrova Santorini. Úřady zde chtějí zjistit, zda provozovatelé výletních lodí skutečně přiznávají všechny lidi na palubě, a tedy zda náhodou neokrádají stát na daních. K tomu je využit netradiční prostředek v podobě dronů.
 
Loď v Řecku
 
Autor: Norbert Nagel [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], přes Wikimedia Commons
 
Daňové úřady ve spolupráci s místní pobřežní hlídkou létají s drony kolem lodí a díky obrazovému záznamu jsou schopni spočítat množství lidí na palubě. To pak srovnají s přiznaným počtem lidí. Pokud to nesouhlasí, hrozí pochopitelně nemalé sankce. Úřady si výsledky zatím pochvalují, už našly devět turistických lodí, kde nebyly přiznány lístky v celkové hodnotě 25 tisíc EUR. Provozovatelům těchto lodí už nyní hrozí pokuty. Vybírání daní z turistických aktivit je pro zemi velmi důležité, i s mnohdy nepřiznanými daněmi totiž turismus tvoří pětinu HDP země.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama