reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Koronavirus ohrožuje dodávky pamětí, ceny komponent rostou

26.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Koronavirus ohrožuje dodávky pamětí, ceny komponent rostou
Nedávno jsme se mohli dozvědět, že ceny pamětí by mohly kvůli koronaviru spíše klesat, ovšem to se ještě nevědělo o šířícím se Covid-19 na území Jižní Koreje. Nyní už začíná ohrožovat výrobu ve firmách Samsung a SK Hynix.
Server Digitimes tak hlásí, že nový koronavirus už narušuje výrobu továren vyrábějících koncové zboží a stejně tak i jejich dodavatelů. Rostou tak třeba ceny kondenzátorů MLCC nebo i prostých odporů a nyní se očekává, že porostou i ceny elektronických pamětí. Může za to koronavirus Covid-19, který se začal šířit v Jižní Koreji, čili domovině firem Samsung a SK Hynix. 
 
 
Právě tyto firmy dohromady drží přibližně tři čtvrtiny trhu s paměťmi DRAM a Samsung má také zhruba 30procentní podíl na trhu s paměťmi NAND Flash a SK Hynix dalších cca 10 procent. Problémy těchto firem tak znamenají i velké potíže pro celý paměťový průmysl. 
 
ODM výrobci jsou ale zatím opatrní a nezačínají skupovat zásoby pamětí, neboť není zaručeno, že je budou opravdu potřebovat. Pochopitelně stále platí, že výroba v Číně prudce klesla, jak ukazují i data společnosti Canalys, takže zatím snížená výroba pamětí tolik nevadí. To ovšem neplatí třeba pro výrobce serverů, jejichž mnohé výrobní linky fungují mimo Čínu a klienti nyní žádají, aby z Číny zmizela i zbylá výroba, a to především na Tchaj-wan. 
 
Ohledně dodávek paměťových čipů tak nyní vládne především nejistota a nyní se čeká na to, jak koronavirus zasáhne firmy Samsung Electronics a SK Hynix. Vyčkávají také výrobci notebooků, kteří jsou na jedné straně jako na trní kvůli zvyšujícím se cenám některých komponent, ale na druhé straně je zase nechtějí začít hromadně skupovat, čímž by zcela jistě poslali ceny vzhůru. 
 
Do toho všeho se pak míchají napjaté obchodní vztahy mezi USA a Čínou a jak už bylo uvedeno v případě serverových linek, koronavirus je nyní brán i jako další důvod k přesunu výroby pryč z území Číny. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama