reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Koronavirus "útočí" i v IT, útočníci zneužívají strachu z viru k šíření malwaru

30.1.2020, Milan Šurkala, aktualita
Koronavirus "útočí" i v IT, útočníci zneužívají strachu z viru k šíření malwaru
Celý svět se obává koronaviru 2019-nCov, který už zabil téměř 200 lidí. Útočníci ve světě IT využívají všeobecného strachu z tohoto viru a slibů pomoci proti němu k účinnému šíření škodlivého malwaru.
Velkým tématem roku 2020 bude určitě koronavirus 2019-nCov, kvůli němuž už k velké společnosti omezují provoz. Virus začíná mít ale i svou digitální podobu. Útočníci totiž zneužívají strachu z viru k tomu, aby účinněji šířili jiné viry, a to ty počítačové. Posílají totiž e-maily, které se tváří jako zprávy nejrůznějších zdravotnických organizací a v přílohách slibují různé tipy, jak se proti koronaviru bránit. Asi tušíte, že tyto přílohy ve skutečnosti nejsou zvlášť nápomocné, ba právě naopak.
 
Koronavirus
ilustrační obrázek, https://www.scientificanimations.com [CC BY-SA], přes Wikimedia Commons
 
Obvykle je v příloze nechvalně známý malware Emotet, který schraňuje údaje z historie prohlížeče, krade přístupová hesla a různé dokumenty. Nedávno byl použit i při útoku na OSN. Obvykle jde o dokumenty ve Wordu, PDF nebo údajná videa slibující návod pro boj s virem. Prozatím se odborníkům z Kaspersky Labs podařilo nalézt 10 různých infikovaných souborů využívajících tohoto triku. Nejvíce se tyto malwarové kampaně vyskytují tam, kde už byly prokázány infekce koronavirem, což je především Čína a poslední dobou také Japonsko.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama