reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Křemíková loterie končí, přestala mít smysl a poslední kapku dodal Covid

29.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Křemíková loterie končí, přestala mít smysl a poslední kapku dodal Covid
Obchod zvaný Silicon Lottery, čili po našem Kremíková loterie, ohlásil svůj konec, který přijde po sedmi letech. Dle provozovatelů už nebude takový podnik nadále udržitelný, a to z více důvodů.   
Silicon Lottery byl a do konce října ještě bude obchod, kde si zákazníci mohli kupovat procesory, jež zaručeně pracovaly na jistých taktech. Aktuálně už ale tento obchod evidentně jen doprodává své nevelké zásoby čítající už jen Core i9-11900K/KF a 31. října definitivně zavře. 
 
 
Křemíková loterie je přitom pro tento obchod trošku zavádějící název, neboť ten byl zřízen právě kvůli tomu, aby sami koncoví zákazníci tuto loterii hrát nemuseli. Ti si mohli naopak pořídit procesory, které zaručeně fungovaly na vyšších frekvencích a samozřejmě se dle toho také odvíjely jejich ceny. Všichni ale pak měli možnost se přesvědčit o tom, kolik procent určitých modelů zvládá vyšší takty, přičemž v posledních letech začalo být zřejmé, že možnosti taktování procesorů se vytrácejí. 
 
A to je právě jeden z důvodů toho, proč Silicon Lottery zavírá. Samotné společnosti AMD a Intel už jsou ve svých binningových procesech tak agresivní, že je tu sotva nějaký prostor pro další taktování, což je v případě Rocket Lake-S ještě patrnější. Ostatně Core i9-11900K je v podstatě stejný procesor jako Core i7-11700K, ovšem pro Core i9 jsou použity jen ty nejkvalitnější čipy, čili Silicon Lottery takto prováděla ještě jeden binning a zde už skutečně není divu, že téměř není z čeho vybírat a jak dále navyšovat takty.
 
Dále je tu ten fakt, že Intel začal od 9. generace Core už běžně používat namísto teplovodivé pasty mezi čipem a heatspreaderem pájku. Rázem tak ztratilo smysl procesory vylepšovat právě nahrazením původního TIM něčím lepším (typicky tekutým kovem) a odstranění připájeného heatspreaderu je mimochodem také mnohem náročnější proces, ve kterém může být procesor snadno poškozen. Ovšem to už je druhotný problém, když se heatspreader stejně nevyplatí sundávat. 
 
A nakonec se projevily dopady pandemie Covidu v podobě nedostatku procesorů. Silicon Lottery píše o velice nejistých dodávkách a řadě zpoždění, což přispělo k tomu, že prodeje se výrazně propadly a přestalo mít smysl obchod udržovat naživu. Křemíková loterie tak končí krátce před nástupem generace Alder Lake-S, ovšem s mlhavým příslibem, že pokud se situace na trhu zlepší a dokonce snad i dorazí takové procesory, které bude mít opět smysl taktovat, může být tento obchod obnoven.  


reklama