reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krize probudila 40letý mainframe, New Jersey zoufale hledá programátory COBOLu

6.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Krize probudila 40letý mainframe, New Jersey zoufale hledá programátory COBOLu
Guvernér New Jersey přišel s neobvyklou žádostí o pomoc. Potřebuje totiž programátory, kteří by obsloužily 40 let starý počítačový systém, na němž navíc běží už 50 let starý software. Kvůli čemu jsou ale zapotřebí? 
Programovací jazyk COBOL vznikl už v 60. letech a i když se už dávno běžně nepoužívá, stále se dá najít v řadě aktivních systémů, které fungují ve vládních úřadech, bankách i soukromých společnostech. Nyní jde o všem o počítače, na nichž běží systém evidující nezaměstnanost v New Jersey, který je přitom aktuálně zahlcen 16násobným provozem, než jaký je obvyklý. Jde pochopitelně o dopad zavírání podniků vlivem aktuální zdravotní krize. 
 
 
Na COBOLu tak v New Jersey běží mainframy ještě z 80. let, které potřebují zásah zkušených programátorů, aby alespoň nějak zvládly příval žádostí, jenž dosáhl už počtu 362 tisíc během dvou týdnů a další stále přicházejí, přičemž lidé kvůli tomu všemu dlouho čekají na finanční podporu. 
 
Pokud tak někdo nyní ve Spojených státech potřebuje slušně placenou práci a zná COBOL, má vyhráno, ostatně takové lidi zoufale nepotřebuje jen New Jersey, ale také další státy pod vedením Connecticutu, které už vytvořily společný projekt pro upgrade z jejich letité počítačové infrastruktury. Problém je, že ani těm se dosud nepoštěstilo nalákat dost zájemců, jejichž nedostatek dobře ilustruje fakt, že mohou očekávat hodinovou mzdu mezi 55 a 85 dolary. New Jersey tak může doufat, že naláká spíše některého veterána v důchodu, který bude jednorázově ochoten pomoci. 
 
COBOL je ostatně dnes už dávno mrtvý jazyk, který se už dávno nevyučuje, a většinou se pro databázové aplikace tak ani už nevyužívá. Nahradily jej jiné jazyky a v případě velkých linuxových systémů může jít především o Python či Perl.
 


reklama