reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměna Solana na bodě mrazu: upgrade softwaru nevyšel, restart také ne

27.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoměna Solana na bodě mrazu: upgrade softwaru nevyšel, restart také ne
Kryptoměna Solana se o víkendu stala nepřevoditelným prostředkem. Infrastruktura kryptoměny přecházela na novou verzi softwaru 1.14, ten ale přinesl více problémů než užitku, a systém je už druhým dnem zaseknutý. Nevyšly ani restarty.
Solana Network, infrastruktura sítě pro kryptoměnu Solana, v sobotu v 7:00 ráno našeho času zkolabovala a v podstatě zamrzla v čase. V tu dobu měl proběhnout upgrade na novou verzi validačního softwaru 1.14, což ale vedlo k velkému problému. Upgrade výrazně zpomalil validaci transakcí a systém se stal téměř nepoužitelným. Validátoři se tak museli vrátit zpět k verzi 1.13.6, nicméně ani toto neproběhlo bez potíží. První pokus nevyšel, protože validátoři si vybrali špatný bod, do kterého restartovat, což problém prodloužilo. Po neúspěchu se tak začal připravovat druhý restart.
 
Solana logo
 
Aby bylo možné síť opětovně zprovoznit, musí korektně běžet alespoň 80 % všech validátorů (co do výše jejich sázek, resp. zástav). Nicméně je nutné se správně dohodnout, zda, jak a kdy downgradovat, zda, jak a kdy restartovat, hlasuje se a snaží se najít shoda, což bere další čas, po který je síť nepoužitelná. V nynějším stavu se tak sobotní zpomalení schvalování transakcí přetavilo v podstatě v zastavení schvalování. Nejde navíc o první problém této sítě. Solana měla problém s infrastrukturou už v září 2021 a pak znovu i v lednu 2022 (2denní výpadek).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama