reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměny ve volném pádu, Ethereum už je pod 2000 USD

12.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Kryptoměny ve volném pádu, Ethereum už je pod 2000 USD
Nedávno jsme se dozvěděli, že LHR omezení výkonu karet GeForce bylo na většině modelů už zcela prolomeno, a tak byla nasnadě otázka, zda to něco udělá se zájmem o nové karty. Nyní je tu další významný faktor.
NVIDII už pochopitelně nebude zajímat, že bylo prolomeno LHR omezení výkonu grafických karet GeForce RTX 3000 (až na dva letošní modely). Karty Ampere už letos budou nahrazeny novou generací, LHR svou službu odvedlo a nyní už nemá cenu řešit jeho oživení, což by opět znamenalo nástup nových verzí GeForce tak jako loni. 
 
vývoj hodnoty Etherea za poslední měsíc
 
Třetí vlna těžby na grafických kartách je tak za námi a vypadá to, že výrobcům karet její opadnutí nezpůsobí žádné škody jako za éry generace Pascal. Spíše naopak, zařídila vysoké zisky a nyní se výrobci a distributoři mohou pomalu připravovat na nástup nové generace, zatímco ceny se stále ještě drží na vysoké úrovni a možná že už ani výrazněji klesat nebudou, a to zvláště u nás s naší oslabenou korunou. 
 
A pokud snad zájem o karty ze strany těžařů ještě dostatečně neochladl, lázeň z tekutého dusíku mu připravil velice prudký propad hodnoty kryptoměn, který se pochopitelně nevyhnul ani Ethereu. To se ještě do 22. dubna pohybovalo nad 3000 USD a od té doby ztratilo více než třetinu své hodnoty, neboť dnes se propadlo až k 1700 USD a aktuálně je těsně pod 1900 USD. 
 
Vyložené altcoiny jsou na tom často ještě hůř, neboť třeba Solana zažila třítýdenní sešup ze 110 na téměř 40 dolarů, Polkadot tlačící se v dubnu k hranici 20 dolarů spadl už pod 8 dolarů, atp. Samotný Bitcoin se pak dnes už téměř dotkl hranice 25 tisíc dolarů, čili ten je na tom velice podobně jako Ethereum a dokonce i Tether, který si má držet svou stejnou hodnotu vůči dolaru, na Coinbase spadl až pod 97 centů
 
Během 24 hodin ztratily kryptoměny přes 16 procent své kapitalizace, za čímž lze vidět opatření Fedu, celková geopolitická krize a také rostoucí inflace. Je to přitom velice hrbolatá jízda směrem dolů, neboť hodnota Etherea v posledních hodinách létala nahoru či dolů o stovky dolarů. Další vývoj je jako vždy nejistý, i když leckdo očekává, že v druhé polovině roku půjde hodnota kryptoměn opět nahoru, ale to jsou pochopitelně jen předpoklady a nyní je tu spíše otázka, kde se pokles zastaví. 


reklama